Про надання психологічної допомоги учасникам навчально-виховного процесу

Коледж

29 березня 2022

Внаслідок складної соціально-політичної ситуації в країні розповсюдилися серед школярів та інших учасників навчально-виховного процесу такі психологічні проблеми, як гострі емоційні розлади, реактивні стани, переживання втрати близьких, дезорієнтація та панічні напади.

Для отримання інформації щодо налагодження роботи щодо надання психологічної допомоги учасникам навчально-виховного процесу та одержання методичної допомоги працівниками психологічної служби радимо звертатися на сайт Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи psyua.com.ua або за тел.: 252-70-11.

Науково-методичні розробки науковців Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи, які стануть у нагоді працівникам психологічної служби системи освіти, можна завантажити за покликаннями на сайті електронної бібліотеки НАПН України (додаток 3).

Зважаючи на ситуацію, яка відбувається в Україні Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» у співпраці з громадською організацією «Ла Страда-Україна» з 28 лютого 2022 року розпочали навчання тренерської та медіаторської мереж.

На сьогодні було підготовлено 36 сертифікованих тренерів-психологів (додаток), з числа освітян, які працюють у закладах освіти та громаді, та є членами Національної тренерської та медіаторської мереж ГО «Ла Страда-Україна».

Навчені тренери-психологи в рамках своєї діяльності:

  • проводять інформаційно-просвітницькі заходи для педагогів, батьків та дітей;
  • здійснюють навчання фахівців та фахівчинь, психологів та психологинь;
  • надають психологічні консультації.

Реагуючи на виклики суспільства в умовах війни, було проведено опитування серед фахівців/фахівчинь Національної тренерської та медіаторської мереж, а також освітянської спільноти, щодо потреб у освіті та викликів для дітей, проаналізовано звернення на Національну гарячу лінію для дітей та молоді. За результатами опитування було визначено актуальні потреби, сформовано питання для подальшого опрацювання з психологами та педагогами закладів освіти України.

Таким чином, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» у співпраці з ГО «Ла Страда-Україна» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) розпочали проведення циклу онлайн семінарів для фахівців психологічної служби освіти щодо психологічної допомоги; технології консультування; терапії під час переживання втрати та відновлення психолога після роботи із учасниками освітнього процесу, які проживають горе.

Матеріали першого вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/mj0iRXkjGR8.

Людмила Балдич, методист коледжу