Спеціальність "Право"

Юридичне відділення

09 липня 2018

Цікава історія створення юридичного відділення... У 1989 році у Рівненському сільськогосподарському технікумі вводиться нова спеціальність «Правознавство» на денній формі навчання, в 1991 році ця ж спеціальність відкрилася і на заочному відділенні. Відкриттю спеціальності передувала досить клопітка і наполеглива робота, адже наш коледж був одним з перших навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації в Україні, який почав підготовку кваліфікованих спеціалістів-юристів. Значна заслуга в цьому належить директорові коледжу Корсуну Я. П., який з метою вивчення досвіду впровадження даної спеціальності відвідав декілька навчальних закладів, які вже вели підготовку правознавців, зокрема Чернігівський юридичний технікум, Ходьковський радгосп-технікум в Московській області.

З 1989 до 1993 роки підготовка юристів велася впродовж 1 року 10 місяців, а з 1993 року в технікумі був введений новий навчальний план, що передбачав підготовку молодших спеціалістів впродовж 2 років і 10 місяців, що диктувалось необхідністю відповідного кадрового забезпечення.

В цьому ж році відповідно до висновку науково-методичної комісії з правознавства Міністерства освіти України був збільшений ліцензований обсяг прийому з 60 до 75 осіб.

Випускники коледжу є конкурентноспроможними на ринку праці і знаходять своє місце в непростих економічних умовах сьогодення, багато з них займають високі посади в судових та правоохоронних органах, органах державної влади. Це, зокрема, начальник відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Рівненській області Драпчинська Л.А., начальник Рівненського обласного центру з гідрометеорології МНС України Масовець Б.П., Рогозін В.В – суддя Рівненського міського суду, Іванців М.Р., Кондратенко О.О., Огородник Н.С.– адвокати, Ковальчук І.В. – начальник ДВС Костопільського районного управління юстиції, Бабишкевич Ю.М. – заступник начальника Рівненського міського управління юстиції, начальник відділу Державної виконавчої служби, Бережнюк В.В. – суддя Господарського суду Рівненської області, Кострикін В.І. – нотаріус Рівненського міського нотаріального округу, Мороз О.М. – старший інспектор з особливих доручень сектора професійної підготовки управління кадрового забезпечення УМВС України в Рівненській області, Опанасюк О.І. – керівник апарату Господарського суду Рівненської області, Чехомська О.І. – керівник апарату Рівненської обласної державної адміністрації, Ярощук М.М. – віце-президент Рівненської торгово-промислової палати, Юрчук М.І. – суддя Рівненського апеляційного господарського суду.

Відповідно до Типового положення про юридичну клініку вищого навчального закладу України, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 03.08.2006 року № 592 та згідно наказу директора коледжу, з 20 лютого 2008 року у коледж розпочала функціонувати Навчальна юридична консультація.

Навчальна юридична консультація ВСП «Рівненський коледж НУБіП України» працює уже близько 10 років. 

Навчальна юридична консультація – це формування у вигляді навчально-практичного центру, який створюється і функціонує на базі закладу вищої освіти І рівня акредитації, що здійснює підготовку фахівців за напрямом «Право», створюється за ініціативою навчального закладу, до складу якого входять викладачі та студенти старших курсів.

Метою створення Навчальної юридичної консультації є забезпечення практичної підготовки студентів юридичного відділення до професійної діяльності, сприяння розумінню ними соціальної ваги юридичної професії та вирішенню соціальних проблем.

Завданням Навчальної юридичної консультації є:

  • забезпечення навчального процесу, спрямованого на оволодіння студентами практичної сторони юридичної професії;
  • надання безоплатної юридичної допомоги соціально незахищеним верствам населення та неприбутковим організаціям;
  • проведення правопросвітницької роботи.

Методами діяльності Навчальної юридичної консультації є безпосередня участь студентів у реальній юридичній практиці під керівництвом викладачів та (або) фахівців практиків у надані усних та письмових консультацій, складання позовних заяв, клопотань, скарг тощо.

ЗАПРОШУЄМО НА НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ

081 ПРАВО

У ВСП "РІВНЕНСЬКИЙ КОЛЕДЖ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ"

Сергій Гулюк, завідувач юридичного відділення