Онлайн захід «Ефекти зумовлені війною в Україні»

Коледж

24 червня 2022

23 червня 2022 року відбувся онлайн захід «Ефекти зумовлені війною в Україні», який провів проект Німецько-український агрополітичний діалог (АПД) в рамках IAMO ФОРУМУ 2022. До участі у заході долучились викладачі коледжу. Трансляція заходу проводилась у методичному кабінеті ВСП «РФК НУБіП України».

Темою IAMO ФОРУМУ 2022 є «Підвищення стійкості в епоху після пандемії: виклики та можливості для розвитку сільських районів». Форум пропонує дослідження з питань про складний взаємозв’язок між кризами, стійкістю та розвитком сільського господарства та сільських районів, з точки зору з різних соціальних наук, включаючи сільське господарство, економіку, політичні науки, соціологію, антропологію та історію.

Модератор заходу – М. Ярошко, в. о. керівника проекту АПД. Захід синхронно перекладався українською / англійською мовами.

Сьогодні у світі широко обговорюються негативні ефекти для аграрного виробництва, торгівлі та продовольчої безпеки країн-імпортерів, цей захід  мав за мету зосередити увагу на менш помітних аспектах, таких як вплив на вищу освіту та сферу аграрних досліджень в Україні, мобільність мігрантів та біженців, а також вплив на економіку країн Центральної Азії.

Відповідно ключовими доповідями і експертами заходу стали:

  • Олег Скидан, Поліський національний університет «Огляд сучасного стану освіт і науки в Україні в умовах російської агресії»;
  • Марія Богонос та Валентин Літвінов, Київська школа економіки; Ольга Николюк, Петро Пивовар та Павло Топольницький, Поліський національний університет «Зберігайте спокій і продовжуйте займатися фермерством: короткострокові прогнози розвитку аграрних ринків в Україні»;
  • Роман Могилевський, Університет Центральної Азії, Киргизія «Аграрне виробництво та наслідки війни в Україні для економіки Центральної Азії».
  • Олександр Стратан, Академія наук Молдови та Вікторія Фала, Національний інститут економічних досліджень «Основні канали передачі економічної кризи з російської федерації та України в регіональну економіку (фокус на Республіці Молдова)».

Головними тезами заходу були: «Вторгнення РФ в Україну посилило роль України в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки. Блокований експорт і поставлена під загрозу поточна посівна кампанія призвели до різкого зростання цін на світовому ринку, створюючи не лише ризики підриву діяльності агропродовольчого сектору країни та національної економіки в цілому, але і передумови для голоду сотень мільйонів людей по всьому світу»;  «Україна відіграє все більшу роль на світовому аграрному ринку. Всього два десятиліття тому експорт українського зерна був спроможний нагодувати 40 мільйонів людей, а сьогодні вже – понад 400 мільйонів. У 2019-2021 роках на Україну припадало майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи, 15% експорту ячменю та майже 50% експорту соняшникової олії» та «в агропродовольчу політику України внесені важливі зміни в якості відповіді на проблеми, що виникли в результаті вторгнення РФ. Вони дійсні на період воєнного часу і поширюються на малих та середніх сільськогосподарських виробників з оборотом не більше 20 мільйонів євро на рік, що еквівалентно підприємству, що обробляє до 10 000 гектарів. Зокрема: a) всі підприємства з річним оборотом менше 10 млрд грн (340 млн доларів США) мають право на 2%- вий податок з обороту і звільнення від ПДВ і податків на прибуток; b) скасовано акцизний податок на паливо і знижено ПДВ з 20% до 7%.

Під час зустрічі було представлено короткостроковий прогноз розвитку аграрних ринків в Україні та вплив війни на аграрне виробництво і торгівлю продовольчими продуктами. Крім того, було розглянуто основні економічні виклики, зумовлені поточною кризою.

Людмила БАЛДИЧ,

методист коледжу

Неля РУСІНА, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін