Світла пам’ять жертвам війни. 22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Бібліотечно-інформаційний центр

22 червня 2022

22 червня - трагічний день в нашій історії. Україна встановила цю дату Указом Президента України від 17-го листопада 2000-го року , вона має назву «День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні».

Дата вибрана не просто так - 22 червня війська фашистської Німеччини без оголошення війни перейшли кордон Радянського Союзу і почали захоплювати території.

Вранці 22 червня 1941 року відбулося бомбардування Києва. Як відомо, війна з Німеччиною забрала десятки мільйонів людських життів. Жертвами німецьких загарбників ставали не тільки військові, але і ті, хто не ніс ніяких загроз: жінки, діти, хворі та люди похилого віку. Під час війни загинув кожен п'ятий українець.

Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення - близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Війна між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом, що розпочалася 22 червня 1941 року, стала найтрагічнішим та найкривавішим етапом Другої світової війни.  Найжорстокіша  війна в історії людства, що забрала десятки мільйонів життів, тривала 1418 днів. Щодня гинуло близько 14104 людей, щогодини - 588, щохвилини - 10 людей. Жахлива арифметика...

Кожен раз в цей День ми згадуємо. Згадуємо про тих, хто так і не повернувся з цієї війни. Про тих, хто кров’ю і потом відстоював нашу перемогу. Про тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані іншими людьми.

Наймасштабніша війна століття стала великою трагедією та надзвичайним випробуванням для українського народу, який зробив великий внесок в перемогу над нацизмом у Європі. Українці продемонстрували тоді і показують зараз, у війні з росією, силу духу і готовність боронити свої землі.

Про трагічні події  Другої світової війни можна дізнатись з перегляду літератури «Світла пам’ять жертвам війни» в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру.

Ніхто не забутий! Ніщо не забуте! Так ми говоримо своїм дітям. Ми стали передавати це з покоління в покоління. Ми закріпили цю пам’ятну дату в наших серцях.

 

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар

 

Джерела:

https://www.slovoidilo.ua/2021/06/22/novyna/suspilstvo/ukrayini-sohodni-den-skorboty-vshanuvannya-pamyati-zhertv-vijny

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3268313-v-ukraini-den-skorboti-i-vsanuvanna-pamati-zertv-vijni.htm