За хмарою тютюнового диму. 31.05 - Всесвiтнiй день боротьби з тютюнопалiнням

Бібліотечно-інформаційний центр

31 травня 2022

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням був встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я у 1987 році. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Ця міжнародна акція проводиться для застереження населення планети від згубної звички, яка є однією з найпоширеніших епідемій людства – нікотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. А основним її завданням є домогтися, щоб в ХХІ столітті проблема тютюну зникла.

В Україні також склалася ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодому віці. Відомо, що приблизно третина населення  віком від 18 до 25 років – є постійними курцями. А більш як половина  всіх курців викурили свою першу цигарку до 12 років. Активне та пасивне куріння спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення.

Кинути курити – одне із кращих рішень у житті кожного курця. Вже з першого дня відмови від сигарет організм починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуються. Через тиждень без сигарет у колишнього курця покращується відчуття смаку та запаху, через три місяці збільшується обсяг роботи легень на 30%, через п’ять років знижується ризик інсульту до рівня некурця. Чим раніше курець прийме рішення кинути курити, тим краще.

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю суспільства тютюнопаління, допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та пересторога для тих, хто ще не спробував курити.Тому сьогоднішній день – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше  –  здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей що курять  десь глибоко дозрівало бажання розпрощатись з тютюном, то чому б це не зробити  саме сьогодні? Відмова від паління буде корисна для здоров'я у будь-якому віці, незалежно від "стажу" паління.

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу для наших користувачів підготовлена виставка-застереження  “За хмарою тютюнового диму”.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/День_боротьби_з_тютюнопалінням