Круглий стіл «Волонтерство в умовах воєнного стану»

Юридичне відділення Коледж Благодійність

23 травня 2022

Те, що ми робимо для себе, вмирає з нами,

те, що ми робимо для інших, залишається і є безсмертним.

 

Альберт Пайк, адвокат

 

23 травня 2022 року за ініціативи Корсуна Ярослава Петровича, директора ВСП «РФК НУБіП України», заслуженого працівника освіти України, на базі навчальної юридичної консультації коледжу відбувся круглий стіл на тему «Волонтерство в умовах воєнного стану».

Оргкомітет заходу доклав зусиль, аби зробити зустріч максимально інформативною та обговорити актуальні теми, що стосуються діяльності волонтерів у період війни в України. Саме тому до обговорення були запрошені представники місцевого самоврядування, органів державної виконавчої клади, науковці, викладачі та активні волонтери.

Засідання круглого столу розпочав модератор заходу – Ільїн ВадимАнатолійович, який зазначив, що захід відбувається на базі навчальної юридичної консультації коледжу. Він розповів про допомогу, яка надається в рамках її діяльності, а також завдання й мету юридичної консультації й чому її діяльність є ще більше актуальною саме в період воєнного стану. Зокрема, він звернув увагу на те, що навчальна юридична консультація ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» працює уже близько 10 років, а її завданням, серед іншого, є надання безоплатної юридичної допомоги соціально незахищеним верствам населення та неприбутковим організаціям, що в період війни стало ще більш потрібним.

За програмою заходу до гостей з вітальним словом звернувся Корсун Ярослав Петрович, директор ВСП «РФК НУБіП України», Заслужений працівник освіти України, Голова оргкомітету проведення круглого столу. Ярослав Петрович звернув увагу на актуальність теми засідання круглого столу й важливість проведення таких заходів та висловив вдячність усім, хто долучився до обговорення.

Далі до слова був запрошений Свисталюк Сергій Анатолійович, перший заступник голови Рівненської обласної ради, який розповів про те, як обласна рада, її виконавчий апарат та обласні комунальні заклади, установи, підприємства долучаються до волонтерської роботи. До прикладу, інтернати, пансіонати та спецшколи прихистили у себе переселенців та опікуються ними, деякі комунальні підприємства формують гуманітарні вантажі й відправляють в постраждалі регіони. Так само і територіальні громади допомагають усім, чим можуть. Також він зазначив, що на Рівненщині розгорнувся потужний волонтерський гуманітарний хаб, який надає посильну допомогу постраждалим областям.

Наступним виступив Коржевський Петро Миколайович, директор департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації. Він висловив вдячність та наголосив та важливості роботи юридичної консультації на базі коледжу, тим самим звернувши увагу на те, що в період війни освітнім закладам потрібно обрати свою нішу, саме те, де вони можуть бути найбільше корисні людям. Також закликав учасників бути активними на своїх фронтах і поширювати інформацію про допомогу, яку вони надають, щоби нею могли скористатися люди, яким ця допомога адресована.

Для того, щоб зрозуміти історичні засади волонтерського руху Басюк Оксана Петрівна, викладач юридичних дисциплін Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України», підготувала доповідь на тему «Історія виникнення волонтерства». Вона змістовно дослідила питання й розповіла про витоки волонтерства, перші міжнародні організації й розвиток волонтерського руху в Україні. Також Оксана Петрівна озвучила зведену статистику волонтерської діяльності, яку провадять працівники коледжу й студентство ВСП «РФК НУБіП України».

Опісля до слова був запрошений Біленчук Петро Дмитрович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри кримінального права і процесу Національного авіаційного університету. Тема доповіді «Волонтерський рух в науково-освітній і праксеологічній діяльності». Він розповів про консультації, які надаються переселенцям на базі юрклінік, а також допомогу університету студентам, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022. Петро Дмитрович звернув увагу і на значення наукового забезпечення і створення напрацювань і в період війни на актуальні теми. Він наголосив, що волонтерство є частиною нашого життя.

Важливим у волонтерській діяльності є й розуміння низки юридичних аспектів, тому згідно з програмою круглого столу, далі до слова був запрошений Савка Олександр Іванович, завідувач кафедри кримінального права та процесу Київського університету права Національної академії наук України, доцент кафедри, кандидат юридичних наук. Темою його доповіді та ґрунтовного дослідження став статус волонтера та його правове забезпечення. Він представив важливу й конкретну інформацію щодо юридичних аспектів діяльності волонтерів й організацій, а також благодійних фондів. Зокрема, звернув увагу на те, що надсилаючи кошти волонтерам й організаціям, потрібно цікавитися, на які цілі вони використовуються. Також Олександр Іванович розповів про юридичну відповідальність волонтерів.

До круглого столу також долучилася Веселовська Наталія Олександрівна, доцент кафедри кримінального права та процесу Київського університету права Національної академії наук України, кандидат юридичних наук, яка також є військовим медиком.

Пані Наталія звернула увагу на те, що існує два потужні крила українського волонтерства – це швидкість і довіра. Вона поділилася власним досвідом волонтерства й висловилася проти саморобних турнікетів, що на початку повномасштабного вторгнення стало досить поширеним і могло зашкодити пораненим. Наталія Олександрівна, з-поміж іншого, розповіла про роботу з людьми, які пережили насильство, роботу психологів, центр навчання і забезпечення бойових медиків. Також вона поділилася цікавою інформацією про психотипи волонтерів і те, наскільки важливо розуміти психологічні аспекти людей, аби легше співпрацювати з ними в період війни.

На запитання модератора круглого столу Ільїна Вадима Анатолійовича про випадки відповідальності волонтерів пані Наталія зазначила, що про такі ситуації відомо ще з 2014 року. Також вона розповіла про перевірки волонтерів та організацій і випадки відкриття провадження. Завершальними були слова про те, що зараз ми маємо довіру всього світу, тому Наталія Олександрівна закликала робити все чесно і якісно.

Далі до слова був запрошений Кідалов Сергій Олександрович, к.ю.н. доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства НУБіП України. Доповідь, яку він представив була на тему «Тимчасові зміни в законодавстві, як додаткова допомога волонтерським організаціям». Він звернув увагу на те, що тимчасові зміни впроваджуються як законодавчою, так і виконавчою владою. Пан Сергій провів ґрунтовне дослідження тимчасових змін, які спрощують надання волонтерської допомоги, проаналізував чинні законодавчі акти, а також законопроєкти, внесені до Верховної Ради України. Звернув увагу також на потребу розвитку законодавства у сфері волонтерської діяльності.

Серед представників НУБіП, що долучилися до круглого столу, був Санченко Олександр Володимирович, начальник відділу регіонального розвитку, координації роботи ВСП, дистанційної освіти та заочного навчання, кандидат технічних наук.

Також слово було надане Шелесту Сергію Івановичу – волонтеру, який розповів про власний досвід роботи в логістичному центрі міста Перемишль, свою волонтерську діяльність та складнощі, з якими він стикнувся впродовж цього.

Участь у круглому столі взяла Кухарук Світлана, студентка 41-Ю групи, волонтерка Європейського корпусу солідарності, яка розповіла про міжнародне волонтерство та свою діяльність на культурно-інформаційному фронті. Зокрема, наразі вона є волонтеркою громадської організації в Польщі, яка займається просвітництвом на теми прав людини, недискримінації, протидії пропаганді та фейковим новинам. У межах волонтерства Світлана як модераторка Рівненського кіноклубу медіапросвіти населення про права людини Docudays UA проводить кінопокази та модеровані дискусії для іноземців та українців, які виїхали за межі України і працює асистенткою вчительки в школі, де прийняли близько 100 дітей з України. Також Світлана поділилася власними спостереженнями щодо важливості розвінчання міфів та стереотипів про Україну серед іноземців.

Наприкінці із завершальним словом та словами подяки до учасників круглого столу звернувся директор ВСП «РФК НУБіП України» Корсун Ярослав Петрович, який розповів про важливість сфери освіти й встановлення дружніх відносин з навчальними закладами інших країн, співпрацю з ними й обмін досвідом. А також підбадьорив учасників словами про те, що українці мають мотивацію і відстоюють свою державу, тому перемогти Україну фактично неможливо.

Дякуємо всім доповідачам і гостям за те, що долучилися до круглого столу, а організаторам за проведення такого змістовного та актуального заходу!

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін;

Світлана Кухарук, студентка юридичного відділення