Здобутки в науковій сфері

Відділення програмування

09 квітня 2022

Студенти І курсу 13-ІП групи відділення  програмування  Хлуд Артем і Мищук Тарас здобули два  ІІІ-ті місця під час захисту науково-дослідних проєктів Рівненської Малої Академії наук учнівської молоді у науковій секції "Українська література", у науковому відділенні "Літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство".

РМАНУМ (Рівненська Мала Академія наук учнівської молоді) - це освітня система, яка забезпечує організацію і координацію науково-дослідної діяльності молоді, створює умови для інтелектуального та творчого розвитку, професійного самовизначення, сприяє нарощуванню наукового потенціалу країни. Важливим заходом МАН є щорічний Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт членів МАН.

Під час підготовки робіт студенти пройшли непростий шлях детального аналізу текстового полотна, долучилися до сучасного літературного дискурсу, зреалізували власне наукове дослідження, що втілилося у літературне відкриття з певної тематики.

Обрані студентами теми засвідчують їх стійку громадянську позицію, усвідомлення винятковості власної національної приналежності, вияв небайдужості до подій, що відбуваються на  українській території.

Тема першого дослідницького проєкту: "Українці за кордоном: проєкції та міфи (за романом Ірен Роздобудько «Я знаю, що ти знаєш, що я знаю») - зосереджена на ідеї, яку хоче донести авторка твору і полягає  тому, що той з героїв, хто має тісний зв’язок з Батьківщиною, той витримує тиск заробітків, відшуковує власне коріння повертається на батьківщину «переможцем».

Тема другого дослідницького проєкту: "Авторська модель війни в романі Віталія Запеки «Цуцик» -  зачіпає наболілу для України проблему. Є безліч способів розповісти про війну, але Віталій Запека робить це у свій, притаманний лише йому, який не схожий на усі інші за манерою оповіді, за системою персонажів, за розставленими акцентами ( в пріоритеті – життєві цінності!). Зображення фронтових реалій письменником опирається на власний досвід, що робить його рецепцію унікальною і важливою у ракурсі правдивого відтворення пережитого та побаченого.

Освіта - це окремий потужний фронт, на якому кожна перемога є свідченням того, що відмінною рисою українського народу  є  ЯКІСТЬ на усіх його рівнях.

Переможцям бажаємо наступних звершень і досягнень нових висот.

 

Шапілова Катерина, викладач української мови і літератури