Ми - єдина держава, ми - єдиний народ. 22 січня - День Соборності України

Бібліотечно-інформаційний центр

22 січня 2022

22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна щороку відзначає День Соборності. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія - об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської  Народної  Республіки (ЗУНР) в одну державу. Внаслідок невдач Української революції 1917-1921 років державність зберегти не вдалося. І як результат, упродовж XX століття українці змушені були неодноразово відновлювати її в боротьбі.

Є низка значень терміну «соборність”. Найбільш вживані з них: об’єднання в одне державне ціле всіх земель, населених конкретною нацією на суцільній території; духовна консолідація всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу - фундаменту для побудови демократичної держави.

22 січня 1939-го було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні свято Соборності. Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехословацької республіки. Це був чудовий привід нагадати закарпатцям про волю, висловлену на з'їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919-го про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві. Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація місцевого населення за участю 30 тис. люду, яке з'їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю.

 22 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій - “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва. Акція засвідчила, що українці подолали страх перед комуністичною партією і готові протистояти тоталітарному режиму. Гаслами кампанії з відзначення Дня Соборності стали : “В єдності сила”, або “Разом сильніші”.

Через сторіччя після проголошення Акта Злуки на Софійському майдані соборність залишається на порядку денному національних завдань. Відновлення  соборності відбудеться після деокупації Криму й окремих районів Донецької і Луганської областей. Сьогоднішній день є приводом нагадати про єдність і неподільність українських земель. А наше завдання - подолати зовнішню агресію та робити все можливе, щоб розбудувати економічно й духовно багату Україну, якою пишатимуться наші нащадки.

День Соборності України - день, який символізує єдність земель України. Це одне з найважливіших свят нашої країни, яке підкреслює, що ми всі - це один народ і ніякі рубежі не зможуть нас розділити.

В читальному залі бібліотечно-інформаційного центру підготовлено книжкову виставку : «Ми - єдина держава, ми єдиний народ», з матеріалів якої можна дізнатись як століттями розірваний український народ об'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Зі святом, українці! З Днем Соборності! Слава Україні - єдиній, соборній, неподільній!

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерела: https://uk.wikipedia.org/wiki/День_соборності_України

https://nuou.org.ua/u/news/pvvpv.html