«Традиції та звичаї українського народу – свято Андрія»

Економічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

13 грудня 2021

13 грудня для здобувачів освіти 21-П і 21-М груп було проведено виховний захід «Традиції та звичаї українського народу – свято Андрія».

Зима приносить нам багато теплих родинних свят, традицій та обрядів.  Однак з-поміж усіх свят 13 грудня – день Андрія Первозванного – одне з найочікуваніших і найвеселіших. Недарма подекуди його називали ще «великими вечорницями». Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але звичаї і обряди в цей день мали дохристиянський характер: вгадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання «калити». Саме Калитою і називали часто наші предки Андріївські вечорниці – за назвою солодких коржів, які випікали спеціально на свято.

Власне, про те, як святкували вечорниці, чому свято вважалося парубочим і до яких ворожінь вдавалися дівчата, аби передбачити долю, дізнавалися здобувачі освіти з виступів Козачок Оксани, Левчик Ангеліни, Цинко Дарини, Григорчук Лілії, Данильчука Андрія, Вознюка Михайла, Ляховича Сергія (21-П).

Виховний захід спрямований на виховання любові до своєї Батьківщини, на збереження традицій і обрядів українського народу.

Багатющий скарб звичаїв і традицій нашого народу ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та, нічого не втративши, передати наступним поколінням, щоб не перервався зв'язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам'ять нашого народу.

Збережемо прекрасні традиції і надбання українського народу!

 

Тетяна Купчишина, куратор 21-П групи