Нові надходження художньої та історичної літератури

Бібліотечно-інформаційний центр Нові надходження БІЦ

22 листопада 2021

Запрошуємо наших читачів, викладачів та студентів, ознайомитись з новими книгами на виставці нових надходжень.

 

Іваничук. Р. І. Танго. Дотик любові. На межі з потойбіччям : остання книга / книга / Роман Іваничук. - Харків : Фоліо, 2019. - 85 с.

Роман Іваничук (1929—2016) — відомий український письменник, громадський діяч, лауреат багатьох літературних премій, серед яких Національна премія України ім. Тараса Шевченка, Герой України. У його творчому доробку — близько двадцяти історичних романів, якими письменник заповнював білі плями в нашій історіографії. У пропонованому виданні — дві короткі повісті Р. Іваничука, написані в останній рік життя. «Танго. Дотик любові» — зворушливі й несподівані спогади з дитячих літ. Враження, яке справило на письменника виконання танго, лірика композитора Богдана Весоловського та його частка, закарбовані в пам'яті, проникливо відтворені у тексті. «На межі з потойбіччям» — сповідь людини, яка, перенісши складну операцію, балансує між життям та смертю. І що ж урешті переможе — любов чи жах потойбіччя?..

 

В’ятрович В. Україна. Історія з грифом «Секретно»/ Володимир В’ятрович. - Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021. - 512 с.

Ця книга - зустріч із минулим. Тут 61 історія, 74 роки і набагато більше людей, котрі дивляться на читача зі світлин та архівних документів. Разом вони складають образ українського хх століття: часу, коли світ по-справжньому відкрив для себе україну та українців, століття, коли творилася України.Володимир В'ятрович розповідає про минуле україни 1918-1991 років. Описані в сухих звітах і відтворені сьогодні історикам хитрі спецоперації, смертоносні ходи, інформаційні війни та складін партії на кількох гравців - спроба знайти відповідь на питання: що творить нашу долю - воля людини чи обставини?

 

Гнатко Д. Емма. Історія одного падіння : роман / Дарина  Гнатко. - Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021. - 336 с.

Емма Рихальська — донька заможного поміщика та наречена шанованого графа Яготинича. Її майбутнє прогнозовано мало бути щасливим. Але заборонене кохання до кріпака Назара, що так раптово спалахнуло, перекреслило все. Емма знала, що він заручений із красунею Марічкою. І ніколи не відповість взаємністю панянці. А сама Емма змушена буде все життя прожити із нелюбом. Але долю не прорахуєш. Трагічна загибель Марічки збурить у серці Назара полум’я помсти. Емма втратить останній шанс здобути його любов. Та несподівано під серцем заворушиться надія...

 

 

Костенко Л. В. Берестечко : іст. роман / Л. В. Костенко ; авт. статей І. Дзюба ; худ. С. Якутович. - 2-ге вид. - Київ : Либідь, 2017. - 223 с.: іл.

Роман у віршах «Берестечко» творився на різних етапах протистояння України та її боротьби за незалежність – від середини 1960-х до кінця 1990-х ХХ століття впізнає себе в ХVІІ-му. Україна знову змушена долати фатальну циклічність своїх проблем. Велич історичного призначення та драма самотньої людської душі - ці два виміри нерозривно пов’язані у творі.  Але драма поразки стає філософією відродження, катарсисом, повстанням з руїни людини і народу. Перемога над поразкою – основний філософський і психологічний код цього твору. Роман оправлений ілюстраціями Сергія Якутовича, творять неповторний мистецький синтез, доповнений глибокою аналітикою – статтею Івана Дзюби про творчість Ліни Костенко та статтею Володимира Панченка про «Берестечко».

 

Кралюк П. М. Князі Острозькі / П. М. Кралюк, Я. Я. Хаврук. - Харків : Фоліо, 2012. - 121 с. - (Знамениті українці)

Після розпаду Київської Русі і загибелі Галицько-Волинської держави князі Острозькі, Костянтин Іванович (бл. 1460-1530) та його син Василь-Костянтин (1526-1608), виступили продовжувачами давньоруських політичних та культурних традицій. Найяскравіші діяння представників цієї династії - військові перемоги над татарами, Оршанська битва, видання Острозької Біблії 1581 р., заснування першої вищої школи на східнослов'янських землях, діяльність Острозької друкарні, боротьба проти Берестейської унії тощо.

 

Михайлишин І. Я. Танець смерті: Щоденник добровольця батальйону «Донбас» / І. Я. Михайлишин. - Харків : Фоліо, 2019. - 315 с. - (Серія «Своя війна»)

Ігор Михайлишин — доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної капітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває професійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра. «Танець смерті» — музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря символізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. Єдине, що врятує від загибелі, — постійний рух. Рух є умовою життя. Умовою розвитку. Умовою перемоги.

 

Постоловський С. Р. Ворог або Гнів Божий / Сергій Постоловський ; худ. Я. К. Казаченко. - Харків : Фоліо, 2016. - 348 с.

«Ворог, або Гнів Божий» — це історія «українського Моссаду», ліквідаційної групи, сформованої виключно з однією метою — помститися агресору та загарбнику за його злочини проти українського народу.Вони вірять у те, що кожен за свої гріхи має бути покараний. Кожен у цьому світі повинен відповідати, тому що безкарність породжує вседозволеність. Не сподіваючись на владу, на західних партнерів, на сусідів і друзів, вони беруть справу до своїх рук. Складаються списки, знаходяться кошти, йде перевірка та вербування людей, формуються агентурні мережі, розробляються операції та стратегії. Але зосереджуються вони на головному — на ворогу, що засів за кремлівськими стінами, та навіть не розуміють, що й самі виявилися розмінною картою у великій геополітичній битві.

 

Сковорода Г. С. Найкраще / Григорій Сковорода ; пер. Марії Кашуби,  Галини Сварник,  Назара Федорака ; передм. Ростислава Чопика,  Андрія Любки ; худ. Данило Мовчан. - Львів : Видавництво Terra Incognita, 2019. - 320 с. - (Серія «Українська езотерика»).

До книги вибраних творів українського любомудра XVIII століття Григорія Сковороди у перекладі сучасною українською мовою увійшли трактати, діалоги, притчі та байки, що складають «золотий фонд» сковородинської спадщини й містять головні ідеї його духовного вчення. Книга має на меті зробити твори Сковороди доступнішими сучасному читачеві та популяризувати їхнього автора серед молоді.

 

Ткачівська М. Княгиня Острозька : роман / Марія Ткачівська. - Харків : Книжковий Клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2021. - 480 с.

Народившись, вона одразу стала найбагатшою спадкоємицею Польсько-Литовської держави. Єлизавета – майбутня княгиня Гальшка Острозька, донька Беати Косцелецької та покійного князя Іллі Острозького. Про шлюб із Гальшкою мріяли представники найзаможніших магнатських родів. Їх манила краса та багатство Гальшки. Коли дівчині виповнилося тринадцять, її опікун, князь Василь Острозький, вирішує одружити Гальшку із князем Димитром Санґушком. Беата противиться цьому шлюбові – й зрештою Санґушко бере штурмом її замок в Острозі й викрадає Гальшку. Молоді вінчаються й тікають до Богемії. Дізнавшись про це, Беата рушає до короля Сиґізмунда Авґуста, благаючи його повернути юну княгиню. Усе це обернеться для Гальшки першим ударом долі. Бо щоб повернути її, люди короля виконають ще одне таємне та страшне прохання Беати.

 

 

Людмила Бурячинська