«Достоєвський і Україна»

Групи загальноосвітньої підготовки

09 листопада 2021

09.11.2021р. у рамках проведення тижня гуманітарних дисциплін відбувся літературно–музичний вечір«Ф.М. Достоєвський і Україна» присвячений до 200 років від дня народження Федора Михайловича Достоєвського, який провела викладач зарубіжної літератури І.В. Гринкевич.

Достоєвський – один з найпотужніших письменників і мислителів світового масштабу за глибиною питань, які він намагався порушити й знайти на них відповіді в своїх творах. Фундаментальна проблематика людського життя, пов’язана з моральними проблемами, яких торкався в своїй творчості письменник-гуманіст, з XIX століття не змінилася. Таємниця першопричини зла, яке існує в світі й у людській природі, його «виправдання» протягом всієї осмисленої історії людства, завжди хвилювала й переймала релігійну, богословську, мистецьку, філософську свідомість. Проблема теодицеї – виправдання Бога, примирення ідеї розумного, благого, Божественного управління світом з паралельним існуванням у ньому світового зла, узгодження віри в Боже милосердя з реальністю темних сил і сторін світобуття, – так і залишається невирішеною. Кожен митець, як знаряддя в руках Творця, тільки наближається до її розгадки.

Федора Достоєвського – автора відомих в усьому світі романів, що мав українські коріння та зміг заглянути у незвідані людські глибини. Його спадщина – неосяжна.

Ірина Гринкевич, викладач