«Гори кличуть»

Коледж

11 жовтня 2021

8-10 жовтня 2021 року викладачем історії Коняхіним Ю. О. була організована поїздка для студентів коледжу в місто Яремче з метою вивчення історії краю та сходження на гору Хом’як. У поїздці були студенти 1, 2, 3 курсів у кількості 34 чоловік. Супроводжували студентів викладачі коледжу Бусленко Г. М. та Лисяк О. М.

Гора Хом'як - вершина у південно-східній частині Ґорґан (Українські Карпати), на території Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, висота - 1542 м.

Женецький Гук (Женецький водоспад) - водоспад в Українських Карпатах, на потоці Женець (ліва притока Пруту), між масивами хребтів Явірника і Хом'яка-Синяка (гірський масив Ґорґани), біля сіл Микуличин і Татарів. Водоспад Женецький Гук розташований на висоті 900 м над рівнем моря. Утворився у післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з висоти 15 м.

Місто Яремче - вважають, що першим поселився серед гір бідняк Ярема і від його імені пішла назва поселення. Утворене в 1787, статус міста - з 1963. 14 грудня 2006 ВР України відновила назву міста — з Яремча на Яремче. До Яремче приєднано два стародавні села - Дора та Ямна, які розміщені відповідно нижче і вище за течією річки Пруту. В окреме село Яремча виділилася 1895 року після будівництва залізниці Делятин - Вороненко. 1894 року тут був побудований один з найбільших в Європі арковий залізничний міст з прогином 65 м у просвіті. Сьогодні Яремче — відомий низькогірний кліматичний та гірськолижний курорт, центр туризму і відпочинку на Прикарпатті. Місто оточено горами, які на півночі і півдні переходить у мальовничі пагорби, вкриті густими хвойними і листяними лісами.

Щиро дякую всім хто взяв участь в поїздці!

Юрій Коняхін, викладач історії