8 жовтня - День юриста України

Бібліотечно-інформаційний центр

08 жовтня 2021

Свято День юриста в Україні було запроваджено в 1997 році Президентом України Леонідом Кучмою. З того часу  відзначається щороку 8 жовтня.

Історія свята. Вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перше зведення законів «Руська правда». Проте зародження юриспруденції відбулося ще в Стародавньому Римі. Слово «юрист» походить від латинського слова jus - право.  Першими юристами, фахівцями, що забезпечують функціонування правової системи, вважаються римські жерці-понтифіки. У колегії понтифіків заклали основи правового регулювання суспільного життя і давали компетентні юридичні поради. Через кілька століть юриспруденція сформувалася як наука. Зараз юриспруденція включає всю судову систему, знання про закони і правові норми і способи контролю їх чіткого виконання.

День юриста це професійне свято людей, які займаються юридичною діяльністю. Його відзначають судді, прокурори, адвокати, слідчі, нотаріуси.

Фахівці правознавці, досконально знайомі з юридичними науками, чинним законодавством і маючи практичну діяльністю в області права, завжди були затребувані в цивілізованому суспільстві. Причина гранично проста - цивілізоване суспільство прагне регулювати всі свої внутрішні і зовнішні взаємини, керуючись загальноприйнятими правилами, порядками і нормами-законами, а так як наша людська практика взаємин постійно зростає і досить багатогранна, то і законів, що регламентують їх потрібно все більше. Розібратися в цьому всьому «порядку» простій, не пов’язаній з юриспруденцією людині, все частіше стає не під силу. Тоді на допомогу приходять кваліфіковані юристи.

З нагоди свята в бібліотечно-інформаційному центрі підготовлений перегляд літератури  «Право України : актуальні питання», з матеріалів якого можна дізнатися про правову політику нашої держави, права та обов’язки кожного громадянина.

Шановні юристи ! Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята. Бажаємо вам творчої наснаги, нових успіхів та досягнень. Нехай у ваших родинах панує добробут, щастя, вдача та злагода.

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=244https://nv.ua/ukr/