Правовий лекторій для молоді «Феміда»: Ринок землі – правила продажу та купівлі сільськогосподарської землі в Україні

Технічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

07 жовтня 2021

07 жовтня 2021 року у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся правовий лекторій для молоді «Феміда» на тему «Земельне право – 2021» за участі фахівців Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, організований співробітником Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентиною Бендюг і викладачами Русіною Н., Кийко Н., Рудько О. На зустрічі – присутні здобувачі освіти технічного відділення спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». Запрошеними лекторами були: Лавренюк Ольга – головний спеціаліст  Відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги та Висоцький Юрій – заступник начальника Відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Мета заходу – ознайомити студентів з основними положеннями земельного законодавства України.

Мораторій на продаж землі в Україні діяв з березня 1992 року. Держава дала українцям землю за умови не продавати і не дарувати, але з правом здавати її в оренду. До скасування мораторію, Україна була єдиною країною в Європі, яка не мала відкритого земельного ринку. З 1 липня 2021 року,  набрав чиність Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який має відкрити ринок землі та дозволити громадянам вільно купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення які належать їм на праві приватної власності. Цей закон передбачає  поетапне набуття права власності на  земельні ділянки.

У своєму виступі Лавренюк О. зауважила, що на першому етапі, з  01 липня 2021 року  землі сільськогосподарського призначення почали купувати  тільки фізичні особи  – громадяни України.   Максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством – 100 га на людину. Ціна на землю формується за домовленістю між покупцем та продавцем. Однак, до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок с-г призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку, яку  проводить  Держгеокадастр.

Висоцький Ю. надав практичні поради з питань щодо продажу земельних ділянок, а саме: Які документи необхідні? Які податки сплачує продавець? Чи потрібно нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу? тощо.

Також, фахівці Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги дали наставницькі поради студентам з питань: безоплатної передачі земельної ділянки, земельного податку, присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці.

Окрім того, для здобувачів освіти було підготовлено мультимедійні матеріали та роз’яснювальні буклети. Дякуємо організаторам та учасникам за цікаву та корисну зустріч!

Неля Русіна, Неля Кийко, Ольга Рудько – викладачі землевпорядних дисциплін

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ