Бібліотека - хранителька мудрості і точка опори. 30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Бібліотечно-інформаційний центр

30 вересня 2021

Бібліотекарі, як і самі бібліотеки, з’явились дуже давно і у стародавні часи професію бібліотекаря вважали майже містичною. Бібліотекарі мали володіти інтелектом, вони охороняли таємниці, які зберігались у книгах, що зачаровували й притягували до себе людей.

Однією з перших відомих бібліотек дослідники вважають храм у вавілонському місті Ніппурі, який датують приблизно 2500 роком до н.е. Ніппурска бібліотека налічує понад 30 тисяч глиняних табличок з текстами. Для вивчення, дослідження та розшифрування стародавніх записів згодом виникли академії. У Стародавньому Єгипті книги називали «духовними ліками», які зміцнюють розум та облагороджують душу, а саму бібліотеку - «аптекою для душі». Саме такий напис розміщений над входом в бібліотеку знаменитого фараона Рамзеса ІІ. Це, на думку істориків, приблизно 13 століття до н.е. У цій стародавній бібліотеці було знайдено біля 20 тисяч папірусних згортків. Одна з найвизначніших – Александрійська бібліотека в Єгипті, в якій були зібрані майже 700 тис. назв рукописних книг античного світу, існувала вона у 3 столітті до н. е. Цінували книгу і у Стародавньому Римі, великий римський мислитель Цицерон писав: «Заняття з книгами юність живлять, старість звеселяють, щастя прикрашають, в нещасті дають сховище і розраду, вдома утішають, поза домом не заважають...».

Сьогодні у час інформаційних технологій бібліотека як джерело знань не втрачає своїх функцій. Користь щоденного читання для духовного, інтелектуального збагачення людини і розвитку суспільства доведена. Читання знижує стрес, заспокоює нерви, поліпшує пам’ять, посилює концентрацію. Читання розширює наші знання, формує здатність до критичного мислення, а це укріплює готовність протистояти життєвим перешкодам.

У розвинутих країнах важливість читання усвідомлена на державному рівні, читання – модне, адже це впливає на загальний рівень добробуту та розвитку країни. В Україні наразі розроблений важливий проєкт Стратегії розвитку читання на 2021–2025 роки «Читання як життєва стратегія». У ньому окреслено мету, стратегічні цілі та основні завдання, на виконання яких має бути спрямована реалізація державної політики щодо підтримки й розвитку читання. У документі йдеться також про підтримку бібліотек як одного із базових елементів суспільного розвитку, складових культури, науки й освіти.

А що потрібно сьогодні бібліотекам, щоб привабити вибагливого «просунутого» користувача, заохотити відвідувачів до читання? Комфортне функціональне приміщення, сучасні книги, якісний інтернет для доступу до світових ресурсів і привітні компетентні бібліотекарі, професіонали своєї справи.

Бібліотекарі коледжу постійно працюють над підтриманням позитивного ділового іміджу бібліотечно-інформаційного центру і коледжу в цілому. Спільно з викладачами, кураторами груп ми проводимо сучасні бібліотечні заходи у раеальному часі та в режимі онлайн. Ми завжди присутні у віртуальному просторі – про наші інформаційні ресурси, важливі події, бібліотечні заходи, віртуальні книжкові виставки, творчі досягнення наших користувачів, літературні зустрічі з письменниками, про все наше бібліотечне життя розповідаємо на сторінках бібліотечно-інформаційного центру в соціальних мережах і, насамперед, на сайті коледжу.

Сьогодні у Всеукраїнський день бібліотек наші найактивніші читачі  підготували креативне вітання – веселий фотоколаж «Це – наша бібліотека!!!» Усі фото будуть розміщені у нашому відеоролику  в соціальних мережах.  

Читайте із задоволенням, приходьте до бібліотечно-інформаційного центру, адже головний девіз сучасних бібліотек – «Бібліотека – твоя точка опори».

 

Людмила Бурячинська

  

Повний текст статті «Бібліотека - хранителька мудрості і точка опори…Роздуми з приводу професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек» можна прочитати на сторінках інтерактивного інформаційного вісника НМЦ ВФПО «Освітня траєкторія».