29 вересня в Україні вшановують 80 роковини одного з найжахливіших символів Голокосту – масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені нацистами у 1941-1943 роках. Лише за два дні — 29 та 30 вересня 1941-го року — в урочищі Бабин Яр у Києві розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — приблизно від 70 тисяч до 150 тисяч осіб. У 1946 році на Нюрнберзькому процесі наводилася оцінка близько 100 тисяч осіб, згідно висновкам спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва. За даними історика, провідного наукового співробітника Музею історії Києва Віталія Нахмановича, за весь час німецької окупації у Бабиному Яру були розстріляно 90–100 тисяч людей, з них десь 65–70 тисяч євреїв.

Масові вбивства близько 23500 єврейських чоловіків, жінок та дітей відбувались також 7-9 листопада 1941 року в трьох місцях у лісі в Сосонках поблизу Рівного. Цю трагічну подію у публікаціях часто називають «другим Бабиним Яром».

Для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру в Рівненській обласній бібліотеці відбувся захід-реквієм «Бабин Яр: історична пам’ять та справедливість», участь у якому взяли студенти 21-П та 11-Б груп коледжу, а також куратори Тетяна Купчишина і Михайло Медвідь. Про цю трагічну сторінку історії розповіли історик, краєзнавець Валентина Данілічева та вчитель історії Володимир Мазурець . Ілюстраціями до теми стали переглянуті документальні фільми «Розстріляне місто» та «Бабин Яр: нові документи».

Друга світова війна наклала страшний відбиток на усі території, які були окуповані Німеччиною. Про ці страшні події детальніше можна прочитати в публікаціях, представлених на перегляді літератури в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру.

Серед них видання:

  1. Бедз, Джеффрі. Голокост у Рівному: масове вбивство в Сосонках, листопад 1941 р. / Дж. Бедз ; пер. з англ. Д. Аладька. - Рівне : Волинські обереги, 2017. - 168 с.

Подію приурочено до 76-ї річниці трагедії у Сосонках. Професор Джеффрі Бердз досліджує історію України, Росії та Радянського Союзу. Нинішні його дослідження стосуються теми колаборації на територіях СРСР, окупуваних нацистами під час Другої світової війни. Книга про Голокост у Рівному – наразі остання його опублікована робота.

 

  1. Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі : наук. часопис. № 1 (16) / літ. ред. О. Пазюк ; Укр. центр вивч. історії Голокосту. - Київ, 2018. - 163с.

Видання надає місце для публікації дослідникам з України та інших країн, які спеціалізуються на вивченні історії Голокосту та інших геноцидів. Часопис має на меті  сприяння поглибленому висвітленню різних аспектів Голокосту, що мав місце на українських землях; виявленню спільного та особливого в історії Голокосту на окупованій нацистами території України в порівнянні з іншими регіонами колишнього СРСР, Східної та Західної Європи.

 

  1. Гон, Максим. ROWNE: обриси зниклого міста / Максим Гон. - 2-е вид. - Рівне : Волинські обереги, 2019. - 160 с.

Це перша книга з історії єврейської общини Рівного у міжвоєнний період. У книзі висвітлено життєдіяльність однієї з національних громад, яка в десятиліття, що пролягли між двома світовими війнами, становила більшість населення Рівного – євреїв. Автор розкрив їхню участь у суспільно-політичному житті, економіці міста, діяльність громадських організацій, відобразив окремі аспекти міжнаціональних взаємин. Книга адресована історикам, краєзнавцям, етнополітологам, всім тим, хто цікавиться минувшиною Рівного й вітчизняною історією загалом.

 

Людмила Бурячинська

 

 

У повідомлення використані матеріали з сайту:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1946021-sogodni-80-rokovini-dnya-pamyati-tragediyi-babinogo-yaru