Василь Олександрович Сухомлинський (28.09.1918-02.09.1970) - видатний український педагог, письменник, публіцист

Бібліотечно-інформаційний центр

28 вересня 2021

Василь Олександрович Сухомлинський – великий педагог, мудрий учитель. У його палкому серці жила велика доброта та любов до всього світу. Він не лише навчав, а й прищеплював кожній дитині найкращі людські якості, виховував доброту, чуйність, людяність, патріотизм, любов до батьків, до людей і до рідної землі.

Народився Василь Олександрович 28 вересня 1918 року в с. Василівка Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Кіровоградська область) у селянській родині. Батько – Олександр Омелянович був помітною людиною в селі: тесля, член правління колгоспу, учитель праці і активний учасник сільської самодіяльності. Бабуся і мама були обдарованими, творчими натурами, носіями народних традицій, і це значною мірою вплинуло на особистість майбутнього педагога.

Із 1948 року В.О. Сухомлинський і до кінця життя працював директором Павлиської середньої школи. Двадцять три роки у Павлиші стали найпліднішим періодом його науково-практичної та літературно-публіцистичної діяльності. Василь Олександрович доклав чимало зусиль, аби піднести звичайну сільську школу на рівень кращих.

Розширюючи педагогічний простір, він сам створював для дітей казки, оповідання, притчі, які лежать у площині української ментальності, українського світосприйняття, й широко застосовував їх у навчально-виховному процесі. Василь Олександрович з особливим значенням говорив про роль рідної мови у вихованні.

Зірка Василя Олександровича згасла на злеті – на 52 році життя. Він був сповнений задумів, мрій, творчих пошуків. Про це свідчать твори, що побачили світ в 70-ті роки: «Методика виховання колективу» (1971), «Розмова з молодим директором школи» (1973), «Листи до сина» (1978). Він є автором 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок, притч та новел для дітей. Найвідоміша його праця – «Серце віддаю дітям», перекладена на 30 мов світу, її перевидавали 54 рази. Загалом твори В. О. Сухомлинського видано 53 мовами світу загальним тиражем майже 15 млн. примірників.

Більше інформації про видатного українського педагога – на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу. Запрошуємо ознайомитись.

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: http://www.niez.com.ua/museums