Студентське життя – це досліджувати свою історію

Економічне відділення

15 вересня 2021

В рамках щорічного студентського марафону  економічного відділення «Студентське життя  – це», студенти 21-Ф групи та куратор групи Тумас Ю.С., відвідали таємничі підземелля Рівного «Містері».

До 2016 року центральна частина парку ім. Тараса Шевченка мала вигляд звичний для більшості подібних локацій облаштованих у радянські часи. Ніхто й уявити не міг, що вже незабаром археологи знайдуть тут фрагмент таємничих Рівненських підземель.

Більшість експертів погоджуються з тим, що рештки підземних склепінь знайдені археологами у парку належать Палацику «На Гірці» – літній резиденції князів Любомирських. Але є докази, що свідчать на користь альтернативної, більш стародавньої версії. Зокрема, дослідниками були виявлені елементи кріплення кладки, які використовувались при спорудженні Десятинної церкви у Києві. В будь-якому разі, розгалужена система підземних ходів справді існувала. Підземелля з’єднували головну князівську резиденцію – розташований на острові великий палац Любомирських, з різними куточками міста, в тому числі і з маєтком у парку.

Архітектурний комплекс “Таємничих підземель Рівного” спроектований таким чином, аби об’єкт, який став візитівкою міста, з одного боку, виокремлювався модерним сучасним  виглядом, а з іншого, гармонійно вписався у навколишній ландшафт.

 

 

Юлія Тумас, куратор 21-Ф групи