Нові надходження для спеціальності «Інженерія програмного забезпечення»

Відділення програмування Нові надходження БІЦ

15 червня 2021

Бібліотечно-інформаційний центр пропонує для ознайомлення нові надходження навчальних видань для викладачів і здобувачів освіти відділення програмування.

 

  1. Аніловська Г. Я. Інформаційні системи і технології у фінансах : навч. посібник / Г. Я. Аніловська, Н. С. Марушко, Т. М. Стоколоса. - Львів : Магнолія 2006, 2013. - 312 с.

У стислій формі висвітлені теми, передбачені програмою дисципліни "Інформаційні системи і технології у фінансах": теоретичні питання суті, структури, розробки і впровадження інформаційних систем, практики їх використання у фінансових установах. Посібник стане у нагоді для самостійної роботи студентів закладів вищої освіти.

 

  1. Бородкіна І. Л. Інженерія програмного забезпечення : навч. посібник для студ. ВНЗ / І. Л. Бородкіна, Г. О. Бородкін. - Київ : Центр учбової літератури, 2021. - 204 с.

В посібнику надано систематичний виклад принципів, моделей, методів і метрик, які використовуються в інженерному циклі створення складних про-грамних систем. Викладено основи як класичних, так і гнучких методів розроб-ки, розглянуто питання менеджменту класичних і гнучких програмних проектів. Велика увага приділена останнім науковим та практичним досягненням, що характеризують динаміку розвитку галузі. Як програмні засоби, що підтримуються цілісний процес розробки ПЗ, розглядається технологія компанії Microsoft - Visual Studio Team Systems (VSTS) з акцентом на Team Foundation Server (TFS). Посібник розрахований на студентів вищих навчальних закладів.

 

  1. Васильєв О. М. Програмування мовою Java / О. М. Васильєв. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2020. - 696 с.

Книга присвячена мові Java, яка на сьогодні є однією з найпопулярніших мов програмування. Це професійна мова, яка дозволяє створювати складні та ефективні програми. У книзі розглядаються всі основні теми, котрі формують парадигму мови програмування Java. Серед них, зокрема, базові прийоми створення програм, основні оператори та типи даних, керуючі інструкції, класи та об’єкти, спадкування, перевантаження та переозначення методів, інтерфейси (в тому числі функціональні), лямбда-вирази, обробка помилок, створення потоків, узагальнені типи, робота з файлами, методи створення програм із графічним інтерфейсом. Теоретичний матеріал поданий у простій і зрозумілій формі та пояснюється на прикладах. Книга буде корисною для всіх, хто вивчає мову програмування Java.

 

 

  1. Вебб, Емі. Велика дев’ятка. Як ІТ-гіганти та їхні розумні машини можуть змінити людство / Е. Вебб ; пер. з англ. І. Возняка. - Харків : Віват, 2020. - 352 с. - (Серія "Актуальна тема")

У цьому виданні Емі Вебб пояснює, що таке ШІ та яку роль відіграла Велика дев’ятка (Google, Amazon, Apple, IBM, Microsoft, Facebook, Baidu, Alibaba, Tencent) у його розвитку; пропонує сценарії перебігу подій упродовж наступних 50 років; окреслює ризики переходу від штучного вузького інтелекту до сильного штучного інтелекту та штучного надрозуму; пропонує тактичні та стратегічні рішення проблем, які виникнуть за наведеними сценаріями, а також конкретний план перезавантаження сьогодення. Ви знайдете відповіді на важливі запитання: ким насправді є корпорації Великої дев’ятки — новими месіями чи вершниками технологічного апокаліпсису. І що чекає на світ, трансформований інтелектуальними системами, які не поділяють нашого бачення майбутнього.

 

  1. Келлі, Кевін. Невідворотне. 12 технологій, що формують наше майбутнє = THE INEVITAVLE. Understanding the 12 Technoligical Forces That Will Shape Our Future / К. Келлі. - Київ : Наш формат, 2018. - 304 с.

Технологічна галузь не лише найдинамічніша в сучасному світі — вона здатна суттєво змінити наше життя в недалекому майбутньому. Які професії зникнуть, а які набиратимуть обертів? Які нові джерела прибутку з’являться в підприємців, а які бізнес-моделі перестануть працювати? Чого варто навчатися і в що інвестувати? Ви можете отримати максимум від цих змін, дізнавшись, якими будуть наслідки безперервного технологічного потоку через 30 років. Аналізуючи тренди, що проявляються вже сьогодні, Кевін Келлі окреслює напрямки, у яких неминуче рухатиметься світ. Він виокремлює 12 невідворотних технологій, які, тісно переплітаючись, визначатимуть глобальні тенденції  розвитку.

 

  1. Мартін, Роберт. Чистий код: створення і рефакторинг за допомогою Agile / Р. Мартін ; пер. з англ. І. Бондар-Терещенко. - Харків : Вид-во "Ранок" : Фабула, 2021. - 448 с.

Навіть поганий програмний код може працювати. Однак якщо код не є «чистим», це завжди буде заважати розвитку проекту і компанії-розробника, віднімаючи значні ресурси на його підтримку і «приборкання». Книга «Чистий код: створення і рефакторинг за допомогою Agile» Роберта Мартіна присвячена хорошому програмуванню. У ній повно реальних прикладів коду. Прочитавши книгу, ви дізнаєтеся багато нового про коди. Більш того, ви навчитеся відрізняти хороший код від поганого. Ви дізнаєтеся, як писати хороший код і як перетворити поганий код у хороший.

 

  1. Математика. Сучасні підготовка до ЗНО з математики / Ю. О. Захарійченко, О. В. Школьний, Л. І. Захарійченко, О. В. Школьна. - Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2020. - 232 с.

 

Посібник призначений для підготовки до ЗНО з математики і містить усі необхідні для цього теоретичні відомості та тренувальні завдання різних рівнів складності. Весь матеріал розбитий на 10 розділів у відповідності до основних змістових ліній шкільного курсу математики. Тренувальні завдання подано за зростанням рівня складності і парами: завдання а) учень виконує разом з учителем, а завдання б) – самостійно. До кожного розділу подано тематичний тест, а наприкінці посібника наведено комбіновані тести у форматі ЗНО 2021 року. До всіх тренувальних завдань і завдань тестів подано відповіді, а для найбільш складних завдань – ще й вказівки для їх розв’язування.

Для випускників загальноосвітніх шкіл, абітурієнтів, вчителів математики та всіх симпатиків якісної підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання.

 

  1. Маттес, Ерік. Пришвидшений курс Python. Практичний, проєктно-орієнтований вступ до програмування / Е Маттес ; пер. з англ. О. Бєлової. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. - 600 с.

У цій книжці ви розглянете фундаментальні поняття програмування — змінні, списки, класи, цикли та інші, — й навчитеся писати чистий код за допомогою вправ до кожної теми. Ви також дізнаєтеся, як зробити програми інтерактивними та як безпечно тестувати код. А ще ознайомитеся із трьома чималими проєктами, у яких зможете застосувати нові знання на практиці: «Космічні прибульці», гра на кшталт старих аркад; візуалізації даних з використанням спеціальних бібліотек Python; простий веб-застосунок, який можна вивантажити в мережу. Якщо ви справді хочете зрозуміти програмування, то «Пришвидшений курс Python» допоможе вам швидко перейти до реальних програм. Навіщо чекати? На старт, увага і... кодуймо!

 

  1. 9. Стівенц-Давідовіц, Сет. Усі брешуть: але інтернет знає твої думки / С. Стівенц-Давідовіц. - Київ : Кі Фонд Медіа, 2018. - 304 с.

Люди брешуть в опитуваннях, в інтерв’ю і в соціальних мережах. Люди брешуть керівникам, коханим і собі. Але шукаючи щось в інтернеті, вони видають усі свої таємниці. Яким же насправді є наше суспільство? Що знають великі дані про секс, політику, споживання, про наші страхи й бажання? Фахівець із Data Science Сет Стівенс-Давідовіц проаналізував статистику пошукових запитів і зробив неймовірні висновки, які зробили його книжку бестселером року.

 

  1. Стайнгер, Крістофер. Тотальна автоматизація. Як комп’ютерні алгоритми змінюють життя / К. Стайн-гер ; пер. з англ. О. Лотоцький. - Київ : Наш формат, 2018. - 280 с.

Комп’ютерні алгоритми глибоко проникли в усі сфери нашого життя. Вони створюють дивовижні музичні симфонії, аналізують юридичні документи, пишуть новини та керують автомобілями. Їхнє поширення одночасно лякає та... вселяє надію. Чи може комп’ютер передбачати потенційний музичний хіт? Чи замінять алгоритми поетів і режисерів? Чи зможуть узяти під контроль усю медичну галузь? І яку роль спроможні відігравати в політиці? Журналіст Крістофер Стайнер починає свою мандрівку з Волл-стрит, де гіки-айтішники замінюють зграї «зубастих» брокерів, і сфера за сферою описує зміни, спричи-нені тотальною комп’ютеризацією.Книжка для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться розвитком сучасних технологій та їхнім впливом на суспільні проце-си.Крістофер Стайнер — журналіст, дописувач до Forbes, Chicago Tribune, Wall Street Journal, Fast Company, MIT Technology Review, Discover Magazine та Skiing Magazine. Автор кількох книжок, серед яких «20 доларів за галон», що стала бестселером New York Times.

 

Людмила Бурячинська