Свято маленьких громадян. 1 червня - Міжнародний день захисту дітей

Бібліотечно-інформаційний центр

01 червня 2021

День захисту дітей був заснований у 1949 році за рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. Уперше відзначався у 1950 році в 51 країні світу. В Україні День захисту дітей відзначається згідно з Указом Президента від 30 травня 1998 року.

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей. Сім'я і дитина - це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру.

Турбота про дітей, усвідомлення пріоритетності їх інтересів над інтересами дорослих мають стати філософією нашого життя.

Кожен член суспільства має права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має свої права. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави.

Основним міжнародним документом, який регулює відповідне питання є Конвенція про права дитини від 20.11.1989. В українському законодавства основними правовими документи з цього питання є – Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України.

Про загальні права дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством, можна детальніше дізнатися з книжкової виставки, розгорнутої у читальному залі.

 

Марина Денисюк, бібліотекар БІЦ

У повідомленні використані матеріали з сайтів:

https://kubg.edu.ua/prouniversitet/news/anonsidetail/4870-01-chervnia-den-zakhystu-ditei.html

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3036748-sogodni-miznarodnij-den-zahistu-ditej.html

http://stepmnvk.net.ua/prava-ditini-v-ukra%D1%97n%D1%96.html