Відкрите засідання екологічного гуртка «Джерело»

Технічне відділення

31 березня 2021

31 березня 2021 року в рамках проведення тижня циклової комісії землевпорядних дисциплін, викладач екології Стефанія Малимон провела відкрите засідання екологічного гуртка «Джерело» на тему  «Поводження з твердими побутовими відходами», у якому взяли участь здобувачі освіти, 31-З, 32-З, 11-З, 41-3 групи спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» та 22-Ф група економічного відділення, які не стоять осторонь проблеми забруднення довкілля нашого краю.  

Засідання проходило у формі онлайн-зустрічі на якій були присутні спеціалісти Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської облдержадміністрації та доктор економічних наук, професор НУВГП Скрипчук Петро Михайлович, голова президії Рівненської обласної організації Українського товариства охорони природи Берташ Борис  Миколайович та  викладачі коледжу. Тема засідання – проблема поводження з твердими побутовими відходами, з метою зменшення забруднення довкілля та відвернення глобального потепління.

Ірина Худоба, яка ознайомила учасників події із заходами поводження з відходами збирання, зберігання та утилізації, станом твердих побутових відходів на Рівненщині та проблемами переробки.

Скрипчук Петро Михайлович у своїй доповіді «Переробка відновної біомаси на гумус» презентував власний проект утилізації листя та виготовлення біогумусу, який є цінним добривом для рослин. Крім того вказав на проблемами впровадження проекту в Україні.

 Студент 41-З групи Андріянов Владислав  акцентував увагу на стан та  проблемами Рівненського сміттєзвалища та заводу з переробки і сортування сміття.

Спікер заходу Малимон С.С. у підсумку сказала, що проблема поводження з твердими побутовими відходами є актуальною у світі, так і в Україні. Щороку українці продукують 11 млн тонн сміття, приблизно 300 кілограм на одну людину і тільки 3% переробляються. Швеція використовує як джерело енергії 99% свого сміття. Це допомогло країні майже повністю позбутися сміттєзвалищ. В Україні під сміттєзвалищами зайнято 10 тис гектарів.

На засіданні були прийняті спільні рішення, щодо зменшення забруднення твердими побутовими відходами Рівненщини. Набуті знання стануть основою для формування екологічної культури здобувачів освіти коледжу.

Стефанія Малимон, викладач основ екології, керівник екологічного гуртка «Джерело»

Петро Біда, викладач землевпорядних дисциплін