Презентація віртуального «Музею однієї вулиці» міста Рівного та документального фільму «Повстання приречених»

Економічне відділення

17 лютого 2021

17 лютого 2021 р. студентам економічного відділення Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України», члени ГО ЦСПП «Мнемоніка»: професор Гоном М. М. та доцент Івчик Н. С.  презентували документальний фільм «Повстання приречених» та віртуальний «Музею однієї вулиці» міста Рівне.

Документальна стрічка повертає глядача до періоду Другої світової війни. В час нацистської окупації, понад 3 тис. євреїв Тучина та навколишніх сіл опинилися заточені в гетто. Реконструкція подій, що відбулися у вересні 1942 р., знайомить з процесом організації, здійснення повстання та колективним опором бранців гетто Тучина, головними героями, які пожертвували життям заради життів інших. Це було перше повстання на території окупованої Волині у час Голокосту та на теренах сучасної України.

Фільм покликаний відродити пам’ять про події в тучинському гетто та колективний опір його бранців у час Голокосту. Серед героїв фільму –  свідок подій Лора Оберлендер (Емметт), син сучасника подій Майкл Емметт (Хомут) (США).

Іншою частиною презентації став віртуальний «Музей однієї вулиці» міста Рівне. Віртуальний «Музей» покликаний відтворити полікультурний простір міста Рівне та однієї з її центральних вулиць – Симона Петлюри. Музей вміщує інформацію про історико-культурні об’єкти вулиці та AR-досвід «Хованки». Історія «Хованки» це історія трьох дітей (дівчинки-українки, хлопчика-поляка та хлопчика-єврея). Це історія міжкультурної взаємодії, яка зникла у часи радянської та нацистської окупації.

 

Алла Гнатюк к.е.н., доцент, викладач економічних дисциплін