2 лютого - день визволення Рівного від нацистських загарбників

Бібліотечно-інформаційний центр

02 лютого 2021

Цього року вже вп'яте Рівне відзначає день визволення від нацистських загарбників без своїх мужніх визволителів, без людей, які захищали наше мирне небо. А ще двадцять років тому, у 1994 році в день відзначення 50-ої річниці визволення міста від німецько-нацистських загарбників в місті Рівному проживало 82 визволителя міста. Вже у 2013 році зустріти 69-ю річницю визволення нашого рідного міста довелось 4 ветеранам війни, яким на той час було 90 років. В 2015 – 2 визволителів, а вже в 2016 році 72 -у річницю зустрічав лише один визволитель, який в червні того ж року і помер (Моісеєнко Андрій Костянтинович).

Наразі в Рівному проживає 54 фронтовика періоду другої світової війни.

Понад 900 днів, з 1941 по 1944 роки, місто Рівне перебувало під окупацією нацистської Німеччини. 2 лютого 1944 року війська радянської армії звільнили місто від нацистів.

У книзі Ярослава Поліщука «Рівне. Мандрівка крізь віки» відзначено, що у результаті боїв за Рівне фашисти втратили кілька тисяч особового складу свого війська а також 30 великих складів зі зброєю та військовою амуніцією.

Найтяжчий, найтрагічніший слід війни – загибель людей. Для Рівного масштаби людських втрат, яких зазнало порівняно маленьке місто, були нечуваними. У нашому місті за час війни полягло понад 140 тисяч людей, тобто утричі більше, ніж мешкало у Рівному до війни. Лише гітлерівці стратили у концтаборах та місцях масових убивств понад 132 тисячі людських життів. Таким був висновок експертів, що прозвучав на Нюрнберзькому трибуналі злочинів німецького фашизму. Це були і військовополонені, і мирне населення, у тому числі жінки та діти.

І хоч від цієї пори канонада у Рівному вщухла, кровопролиття не припинилось. Почався трагічний період репресій 1944-50-х років у Рівному та на Рівненщині. Цей період означився тисячами й тисячами жертв, зламаних людських доль та великих страждань наших краян.

 На книжковій виставці, розгорнутій у читальному залі, ви зможете переглянути матеріали і документи про трагічні та героїчні сторінки з історії нашого рідного міста.

Людмила Бурячинська

У повідомленні використані матеріали з сайту:

http://www.visti.rovno.ua/news/sohodni-rivne-vidznachae-vizvolennya-vid-natsistskikh-zaharbnikiv