Мистецький світ Катерини Білокур

Бібліотечно-інформаційний центр

07 грудня 2020

7 грудня 2020 року виповнюється 120 років від дня народження української художниці Катерини Білокур. Це талановита і самобутня українська художниця-самоучка, яку звеличував сам Пікассо .

Природа стала для неї вчителем, а квіти – головними мотивами полотен. “Квіти, як і люди – живі, у них є душа!”, – говорила видатна українська художниця Катерина Білокур. Вони, немов на одному диханні, лягали на полотно яскравим вибухом. Розмістити колекцією її картин мріяли в Радянському Кремлі, а сьогодні, щоб побачити її полотна, в Україну приїжджають люди з усього світу.

Народилася мисткиня в селі Богданівка в Яготинському районі Київської області. Ці звивисті вулички досі зберігають пам’ять про Катерину Білокур. А в невеликому будинку, де все життя прожила художниця – музей.

Коли дівчинка почала малювати – точно ніхто не пам’ятає. Та й були це наївні дитячі ескізи, намальовані вуглиною на клаптиках полотна. Малювання в селі вважали безглуздим заняттям. Батьки не підтримували обдаровану дівчинку, за це отримувала різки та найсуворішу заборону малювати. “Одержима”, – говорили про Катерину односельці.

Жага отримати художню освіту не покидала Катерину. Але документа про закінчення школи не було… Тому спроби вступити на навчання в Миргородський технікум, а згодом Київський театральний технікум принесли розчарування і душевний біль. Все ж таки у Катерині перемогло бажання жити і довести всім, що вона здатна на щось більш значуще, ніж поратися на городі!

У 1934 році Катя Білокур створює “Берізку” – одну з перших картин, які принесли їй всесвітню популярність. Через рік з’являються “Квіти за тином” – інший прославлений шедевр. Так, за роботою в городі, по дому та в малюванні минають роки…

У 1940 році в Полтавському будинку народної творчості відкривається перша персональна виставка Катерини Білокур. Усі 11 полотен мають колосальний успіх. Художницю з Богданівки нагороджують поїздкою до Москви. У 1941 році Катерина Білокур пише свій черговий шедевр – “Польові квіти”.

У червні 1954 року в Парижі відбулася ретроспективна виставка Пабло Пікассо до 75-річчя художника. Тоді ж для експозиції Міжнародної виставки сучасного мистецтва в Луврі привезли картини сучасних художників СРСР. Серед них і три картини Білокур – “Цар-Колос”, “Берізка” і “Колгоспне поле”. Тут їх побачив Пабло Пікассо. Весь світ облетіли його слова: “Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б увесь світ заговорити про неї!” Про сучасне мистецтво він відгукувався вельми невтішно, а Катерину назвав “геніальною”.

Мистецтвознавці ставлять Катерину Білокур в один ряд із видатними художниками-примітивістами: Анрі Руссо, Іваном і Йосипом Генералічами, Марією Приймаченко, Ніко Піросманішвілі… Її полотна експонуються на міжнародних виставках, репродукції розходяться тисячними тиражами.

Вшануймо пам’ять геніальної українки, пишаймося творчістю талановитої художниці Катерини Білокур!

 

Людмила Бурячинська

 

Джерела:

https://espreso.tv/article/2015/12/07/kvitka_dusha_chym_kateryna_bilokur_charuye_suchasnykiv

https://uatv.ua/kateryna-bilokur-ukrayinska-hudozhnytsya-samouchka-yaku-zvelychuvav-pikasso-video/

https://lviv1256.com/history/people/5-kartyn-kateryny-bilokur-yakymy-zahoplyujetsya-svit/

https://pertusin.ambroz.me/psychology/successful-inspiration/kateryna-bilokur.html

http://museum.net.ua/kartina/privet-urozhayu-1946/