Правовий лекторій для молоді «Феміда»: Трудове законодавство – 2020

Технічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

26 листопада 2020

26 листопада 2020 року у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся правовий лекторій для молоді «Феміда» на тему «Трудове законодавство – 2020» за участі фахівців Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, організований співробітником Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентиною Бендюг і викладачами Русіною Н., Кийко Н. На зустрічі – присутні здобувачі освіти технічного відділення спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». Запрошеними лекторами були: Ососкало Григорій Юрійович – головний спеціаліст  Відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги та Карповець Юлія Віталіївна – головний спеціаліст Відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з її надавачами Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Мета заходу – ознайомити студентів з основними положеннями трудового законодавства України.

Кодекс законів про працю України – кодекс, який регулює в Україні трудові правовідносини. Регулювання таких правовідносин фокусується на процесові оплатного виконання роботи (на відміну від регулювання оплатного виконання роботи в цивільних правовідносинах, яке фокусується передусім на її результатові), тобто КЗпП регулює час роботи і відпочинку, заохочення та стягнення з працівників, гарантії для останніх із боку роботодавця тощо. У своєму виступі Ососкало Г.Ю. зауважив, що право на працю в Україні гарантоване статтею 43 Конституції України і КЗпП розвиває положення даної норми Основного закону. Право громадян України на працю – це право громадян України, що забезпечується державою, на одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру, вільний вибір професії, роду занять і роботи. Крім того лектор докладно зупинився на положеннях Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» Верховна Рада ухвалила 12 грудня 2019 року.

Карповець Ю.В. надала практичні поради з питань першого працевлаштування, оформлення резюме, договору з працевлаштування та контракту.  Особливу увагу Юлія Віталіївна приділила темі  робочого часу, виплати заробітної плати, загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Також, фахівці Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги дали наставницькі поради студентам з питань: прав та обов’язків суб’єктів трудових відносин.

Окрім того, для здобувачів освіти було підготовлено мультимедійні матеріали та роз’яснювальні буклети. Дякуємо організаторам та учасникам за цікаву та корисну зустріч!

Неля Русіна, Неля Кийко, викладачі землевпорядних дисциплін

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ