Андрій Кокотюха - сучасний український письменник-белетрист

Бібліотечно-інформаційний центр

17 листопада 2020

17 листопада відзначає своє  50-річчя Андрі́й Анато́лійович Кокотю́ха, сучасний український письменник-белетрист. Він відомий своєю надзвичайною продуктивністю - станом на 2020 рік він написав вже понад 60 художніх та публіцистичних книг. Народився у місті Ніжині, в родині зварювальника  і медсестри. Перший художній твір написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки.

Мріяв стати бібліотекарем. А працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві. Але закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка.

Андрій Кокотюха  - відомий письменник, сценарист, майстер детективного жанру, засновник премії «Золотий пістоль». Його романи неодноразово екранізувались, а перелік літературних нагород вражає: вісім премій літературного конкурсу «Коронація слова», звання «Золотого письменника України». Але найголовніше – він зумів здобути любов і визнання мільйонів читачів!

Дослідник української масової літератури доктор філологічних наук Софія Філоненко називає Кокотюху батьком «українського готичного детективу».

Книжки А. Кокотюхи виходять практично в усіх провідних українських видавництвах: «Фоліо», «Нора-Друк», «Клуб Сімейного Дозвілля», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Богдан», «Віват». Він постійно співпрацює з найпопулярнішими українськими газетами, журналами і телеканалами. Пише українською і російською мовами.

Бібліотечно-інформаційний центр пропонує  нашим користувачам роман «Червоний», який отримав спеціальну відзнаку за найкращий історико- патріотичний твір Міжнародного літературного конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова». Вітаємо автора!

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

У повідомленні використані матеріали з сайту:

https://uk.wikipedia.org/