Художній світ Володимира Лиса

Бібліотечно-інформаційний центр

26 жовтня 2020

26 жовтня популярному українському письменнику виповнюється 70

Ім’я Володимира Лиса стало відомим широкому колу українських читачів насамперед завдяки відзнакам, здобутим на конкурсі «Коронація слова» різних років, починаючи з 2000 р. Найвідоміші з романів-лауреатів конкурсу – це «Острів Сильвестра» (2008) і «Століття Якова» (2010).

Літературну діяльність Лис розпочав ще у 80-х рр. ХХ ст. Після закінчення Львівського національного університету ім. Франка він став поєднувати журналістську діяльність із письменницькою, створюючи п’єси, радіоп’єси й романи й уже тоді отримуючи схвальні оцінки критиків. Повість «Там за порогом» отримала у 1989 р. першу премію на республіканському конкурсі за кращий твір про молодь.

Сьогодні Володимир Лис – лауреат численних літературних конкурсів і входить у число 100 найвпливовіших людей Волині. Він працював журналістом у районних газетах Волині, Хмельниччини, Херсонщини, Рівненщини. Професійна діяльність зробила суттєвий вплив на його літературну творчість. Людські історії, про які доводилося дізнаватися в процесі журналістської діяльності, дали поштовх до багатьох сюжетних ліній у творах Лиса.

 Художній світ Володимира Лиса у контексті української літератури – багатий, колоритний, різноманітний. «Мені насамперед цікаве боріння людського серця зі самим собою, відстоювання людиною власної гідності, коли вона раптом відкриває в собі таке, про що раніше не підозрювала. Вважаю, не сфальшував жодним рядком і жодним словом,» – так висловився про власну творчість Володимир Лис в одному з інтерв’ю. Його твори сповнені відчайдушних вчинків, дивовижних збігів, знахідок, розчарувань. Горизонт читацьких очікувань і смислові центри в його романах тримають увагу читачів до останньої сторінки.

 В доробку популярного українського письменника Володимира Лиса є твори різних жанрів і тональностей – історичні романи-квазібіографії   «Століття Якова» (2010), «Соло для Соломії» (2013), своєрідні «саги поколінь»  «Країна гіркої ніжності» (2015), «Діва Млинища» (2016), іронічний роман «Іван і Чорна пантера» (2011), роман-детектив «І прибуде суддя» (2004, 2018), автобіографічні - «Місяць, обмитий дощем» (2017) та «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» (2014).

Вітаємо ювіляра та запрошуємо наших читачів до прочитання  романів Володимира Лиса. Книжкова виставка чекає вас на абонементі бібліотечно-інформаційного центру.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

За матеріалами сайтів:

http://litakcent.com/2018/12/19/hudozhniy-svit-volodimira-lisa-traditsiynist-pomnozhena-na-sensatsiyu/

https://wz.lviv.ua/interview/125261-volodymyr-lys-ukrainskoiu-movoiu-kholiera-mozhna-tvoryty-klasnu-literaturu