Правовий лекторій для молоді «Феміда»: Земельна реформа – 2020

Технічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

22 жовтня 2020

22 жовтня 2020 року у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся правовий лекторій для молоді «Феміда» на тему «Земельна реформа‑2020» за участі фахівців Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, організований співробітником Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентиною Бендюг і викладачами Русіною Н., Кийко Н. На зустрічі – присутні здобувачі освіти технічного відділення спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Запрошеними лекторами були: Ососкало Григорій Юрійович – головний спеціаліст  Відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги та Карповець Юлія Віталіївна – головний спеціаліст Відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з її надавачами Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Мета заходу – ознайомити студентів з основними положеннями запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні.

31 березня Верховна Рада України проголосувала за Закон України №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який з 1 липня 2021 року має відкрити ринок землі в Україні. Ососкало Г.Ю. висвітлив основні положення закону, зокрема:  з липня 2021 до 1 січня 2024 буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2024 року обмеження становитиме до 10 тис. га в одні руки; з 1 липня 2021 до 1 січня 2024 року право на покупку землі буде тільки у фізосіб; передбачене переважне право орендаря на купівлю; банки зможуть стати власниками землі тільки за умови, якщо земельна ділянка дісталась їм як заставне майно за непогашеним кредитом тощо. Крім того лектор звернув увагу на те, що надання права іноземцям купувати землю буде вирішуватись на референдумі.

Карповець Ю.В. ознайомила студентів з практичними питаннями безоплатної приватизації земельних ділянок. Вона зауважила, що всім громадянам України необхідно до 2024 року узаконити свої права на земельні ділянки. Особливу увагу Юлія Віталіївна приділила темі  оренди землі.

Також, фахівці Рівненського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги дали наставницькі поради студентам з питань: оформлення запиту на отримання земельної ділянки у власність.

Окрім того, для здобувачів освіти було підготовлено мультимедійні матеріали та роз’яснювальні буклети. Дякуємо організаторам та учасникам за цікаву та корисну зустріч!

Неля Русіна, Ольга Петрова, викладачі землевпорядних дисциплін

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ