Його величність - хліб. 16 жовтня - Всесвітній день хліба

Бібліотечно-інформаційний центр

16 жовтня 2020

В крихітках хліба – зерна життя,

щастя людського цвіт.

Лада Рева

Хліб, у тому чи іншому вигляді є в національній кухні майже всіх народів. Так, наприклад, у нас це паляниця, у жителів Кавказу – лаваш, у євреїв – маца, у німців – брецель. Навіть у племен, що живуть на тропічних островах, жінки готують коржики з перетертих фруктів чи злаків.

Цікаві факти про хліб.

  1. Перший хліб виготовляли не з борошна. Дійсно, доки люди не освоїли землеробство в повній мірі та не навчились вирощувати злакові, муку на хліб виготовляли з перетертих жолудів чи горіхів.
  2. Приблизно половина усього хліба, що з’їдають кожного дня, припадає на приготування бутербродів чи сендвічів. А в цілому, людство щодня з’їдає приблизно 9 мільйонів хлібин. Лідерами по вживанню хліба є французи – на одну людину на рік припадає близько 67 кг хліба! Воно й не дивно, зважаючи наскільки смачні французькі багети та круасани.
  3. На соту річницю художника Сальвадора Далі, в Парижському музеї на Монмартрі, сучасні художники створили цілу хлібну кімнату. Керуючись задумкою відомого митця, вони випекли всю обстановку, включаючи меблі та люстру, зі звичайного тіста.
  4. У середньовіччі черстві скоринки хліба часто використовували замість тарілок, а потім з’їдали. Сьогодні ми можемо знайти відлуння цієї традиції у багатьох ресторанах – страви подають просто у хлібі. Так, наприклад, ви можете скуштувати борщ чи печеню в паляниці, заїдаючи рідку страву шматочками цієї ж паляниці – одночасно ситно, смачно та дещо незвично.
  5. Незважаючи на те, що сучасні фітнес-блогери стверджують, що хліб шкідливий для здоров’я, помірне регулярне вживання житнього хлібу допомагає підтримати оптимальний рівень глюкози в крові.
  6. В 1996 році, в Мексиці, в місті Акапулько, місцеві пекарі встановили оригінальний рекорд – випекли батон довжиною майже в 9 кілометрів. Готували таку випічку великими порціями, одна за одною прямо на місці під відкритим небом. Українці вирішили також не відставати від колег і виготовили найбільший коровай у світі. Гігант важив 150 кг, а його висота досягала 65 см!

Більше інформації – на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу. Запрошуємо ознайомитись.

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://cn.com.ua/raznoe/2019/11/10/tsikavi-fakti-pro-khlib/