Оксані Забужко – 60!

Бібліотечно-інформаційний центр

18 вересня 2020

Книжки існують на те, щоб ними ділитися.

Читання – акт соціальний.

Прочитавши книжку, ти відразу хочеш

поділитись з іншим: «Ось, яку я книжку

прочитав». На тому воно й стоїть.

Тим жива література.

Оксана Забужко

Оксана Забужко — видатна українська письменниця, філософиня. Серед нагород -  Золоті письменники України (2012), Global Commitment Foundation (1997), Премія Міжнародної Фундації Антоновичів (2008), Орден Княгині Ольги (2009), Національна премія України ім. Т. Шевченка (2019), премії Фонду ім. Гелен Щербань-Лапіка (США, 1996), Фундації Ковалевих (1997), Фонду Рокфеллера (1998), Департаменту культури м. Мюнхена (1999), Фундації Ледіґ-Ровольт (2001), Департаменту культури м. Ґрац (2002), Angelus (2013).

З її ім’ям пов’язують вихід сучасної української літератури на світову арену. Перекладена 20 мовами світу.

Народилася 19 вересня 1960 року в Луцьку. За словами письменниці, правдиве родове прізвище оригінально було не «Забужко», а «Забузькі». В Луцьку жила до 8 років, поки її батька не виявило КГБ, що переслідувало його кілька років. Після цього родина була вимушена переїхати до Києва.

Закінчила філософський факультет та аспірантуру з естетики Київського університету імені Тараса Шевченка. Учасниця революції на граніті 1990 року. Захистила кандидатську дисертацію на тему: «Естетична природа лірики як роду мистецтва». Виключно літераторством трудовий досвід Забужко не обмежується. Довгий час вона працювала викладачем. Причому лекції кандидата філософських наук Забужко відвідували не тільки студенти Київської державної консерваторії ім. П.Чайковського, де Забужко читала естетику, а й таких всесвітньо відомих університетів, як Гарвардський, Єльський, Колумбійський.

Починаючи з 1989 р., Забужко є старшим науковим співробітником Інституту філософії НАН України. 1992 року викладала україністику в Університеті штату Пенсильванія як запрошений письменник. У 1994 авторка отримала стипендію Фонду Фулбрайта і викладала в Гарвардському та Піттсбурзькому університетах.

В Україні Забужко від 1996 року (від часу першої публікації роману-лонґселера «Польові дослідження з українського сексу») залишається найпопулярнішим україномовним автором. У її літературному доробку – кілька збірок поезій, повістей, оповідань, публіцистики, широковідомий роман «Музей покинутих секретів» (2009), ряд філософсько-літературних праць. Твори Забужко здобули також міжнародне визнання.

Інтелектуальний бестселер про Лесю Українку «Notre Dame d'Ukraine» (2007) став голосом забутої лицарської України і попередженням про сьогодення.

Відомі читачам збірки поезії, прози «Сестро, сестро» (2003), есеї «З мапи книг і людей» (2012), «І знову я влізаю в танк» (2016), праці «Філософія української ідеї» (1992), «Шевченків міф України» (1996), «Вибране листування на тлі доби: 1992-2000» (з Юрієм Шевельовим, 2011) та ін.

Видавництво «Наш формат» видало аудіокнигу «Оксана Забужко читає свої вірші» (2010).

Сьогодні Оксані Забужко – 60 років! Вітаємо.

Читаємо із задоволенням її твори.

Пишаємось літературним талантом та громадянською позицією видатної української письменниці!

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

 

Джерела: https://nashformat.ua/authors/oksana-zabuzhko-books

https://www.ukrinform.ua/authors/oksana_zabuzko.html