29 серпня - День пам’яті захисників України

Бібліотечно-інформаційний центр

29 серпня 2020

Сьогодні в Україні відзначають День пам'яті захисників, встановлений «на підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві...», -  відповідно указу Президента від 23 серпня 2019 року.

Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам, українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. Як відомо, бої за важливий стратегічний об’єкт Донбасу - місто Іловайськ, тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але тут втрутилася російська армія. У плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська. Унаслідок вторгнення регулярних підрозділів Збройних Сил РФ та їх маршу в напрямку міста Іловайськ батальйони МВС України, Нацгвардії і сили сектору «Б» потрапили в оточення. 28 серпня становище наших військових стало критичним. Згідно зі звітом Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, а загальна кількість контингенту складала: 3,5 тис. осіб особового складу, 60 танків, 320 БМД (БМП), 60 гармат, 45 мінометів, 5 ПТРК.

29 серпня проросійським бойовикам було запропоновано відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Насправді так званий «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті. За офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

Про ці події та інші героїчні та трагічні сторінки української історії можна прочитати у виданнях, представлених на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі.

Шануймо і пам’ятаймо героїв України!

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

За матеріалами сайтів:

https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/29-serpnya-den-pamyati-zahysnykiv-ukrayiny

УНІА УКРІНФОРМ

https://armyinform.com.ua/2020/08/uryad-zatverdyv-plan-zahodiv-iz-vidznachennya-29-serpnya-dnya-pamyati-zahysnykiv-ukrayiny/

https://24tv.ua/ru/hroniki_neobjavlennoj_vojny_tag5530/

https://www.radiosvoboda.org/a/news-den-pamyati-zahysnykiv/30134593.html