Вшанування пам'яті Івана Яковича Франка

Бібліотечно-інформаційний центр

27 серпня 2020

Література кожного народу –

це найкраще дзеркало його життя.

Іван Франко

 

27 серпня в Україні відзначається День вшанування пам’яті Івана Франка, видатного українського письменника, вченого та громадського діяча з метою популяризації його літературної, публіцистичної, наукової спадщини, зважаючи на його вагомий внесок у становленні української нації. Перу письменника належить понад п'ять тисяч творів, які ввійшли до золотого фонду не лише української, а й світової літератури. Його твори завжди служили і будуть служити всьому передовому людству в боротьбі проти несправедливості, проти гноблення і експлуатації людини людиною, за мир, демократію і братерство.

Цікаві факти про Івана Яковича. Син сільського коваля мав жагучий потяг до знань і навчання. Ще навчаючись у Дрогобицькій гімназії, підробляв репетиторством. Не сказано, з яких предметів. Франкові все було цікаве – література, історія, мови, математика, фізика... У бібліотеці Франка-гімназиста було понад 500 книжок.

Знання Івана Франка були енциклопедичними. Навчаючись на філософському факультеті Львівського університету, відвідував і найцікавіші лекції з теоретичної фізики. Немає сумніву, що Франко-студент був на три голови вищим від багатьох професорів, які потім таки не допустили Франка до викладацької роботи. Ось що писав Франко про свій університет: «Я розчарувався, відчув огиду і почав шукати знання поза університетом...». Зараз це називається самоосвіта. 1878 року Франка відрахували з університету через арешт. Але вини його не довели. Студент звернувся до сенату університету, щоб його не тільки поновили на навчанні, а й виплатили заборговану стипендію. Професура змушена була це зробити...

«Працювати, працювати, працювати. У праці сконать!», – це Франкові слова. Від 1908 року Іван Якович тяжко хворів, обидві руки були фактично паралізовані. Далися взнаки три арешти. У австрійській буцегарні письменника тримали у камері, де його волосся примерзало до стіни. Але Франко, долаючи часом нестерпний фізичний біль, продовжує літературну працю. За неповний рік до смерті письменник здійснив 232 поетичні переклади, переважно античних поетів. Відійшов Іван Якович в інший світ 28 травня 1916 року.

На честь Івана Франка 1962 року місто Станіславів було перейменовано в Івано-Франківськ. Також названо астероїд 2428 Каменяр. У 1964 році для Чорноморського морського пароплавства був побудований океанський лайнер «Іван Франко».

Сучасники називали Франка велетом думки і титаном праці. Україна пишається літературними надбаннями Великого Каменяра та величчю його духу. У бібліотечно-інформаційному центрі є видання з цікавою інформацією  про видатного письменника та архівними фото, а також зібрання його творів. Запрошуємо  переглянути виставку.

 

Джерело: https://lpnu.ua/news/2016/yuviley-velykogo-kamenyara-27-serpnya-vypovnyuyetsya-160-rokiv-vid-dnya-narodzhennya-ivana

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ