II тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення

Відділення програмування

18 травня 2020

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 04.10.2019 №1271 Київський національний університет імені Тараса Шевченка визначено як базовий заклад вищої освіти для проведення II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей за спеціальністю 121 Інженерія програмного забезпечення.

Метою конкурсу є створення умов для розвитку інтелектуального потенціалу талановитої молоді, стимулювання участі творчої молоді у вирішенні актуальних проблем моделювання та прогнозування, оволодівання ними інноваційними технологіями, активізації наукової та прикладної дослідницької роботи студентів у сфері інженерії програмного забезпечення.

Термін проведення конкурсу: жовтень 2019 року — травень 2020 року.

Конкурс проводиться  у 2 тури:

— перший тур (з 20 жовтня 2019 року до 31 січня 2020 року) у закладах вищої освіти;

— другий тур (лютий – травень 2020 року) у базовому закладі вищої освіти – Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

ІІ тур Конкурсу проводиться у два етапи:

— перший етап (з 25 лютого до 25 березня 2020 року) – заочне рецензування наукових робіт галузевою конкурсною комісією базового закладу вищої освіти та відбір робіт для участі у підсумковій науково-практичній конференції;

— другий етап (27-29 травня 2020 року) – підсумкова науково-практична конференція (наукова доповідь і захист робіт претендентами на перемогу).

Студенти закладів вищої освіти, наукові роботи яких за результатами першого етапу ІІ туру претендуватимуть на нагородження, будуть запрошені особисто для участі у другому етапі ІІ туру (підсумковій науково-практичній конференції), яка відбудеться 27-29 травня 2020 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на базі кафедри програмних систем і технологій факультету інформаційних технологій.

Конкурсна комісія ВСП «Рівненський коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» відібрала дві наукові роботи до участі у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу. Це робота «Програмне забезпечення для опрацювання даних компанії обслуговування транспортних засобів» (Dyckerhoff) студента групи 5-ІПб Семенюка Владислава та робота «Мобільний бокс для транспортування медикаментів» (COLD 1.0) студента групи 6-ІПб Крупені Віталія. Підготовку студентів бакалаврату коледжу до участі у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт здійснював к.т.н., доц. Каштан Сергій Степанович.

Підготовлені згідно з вимогами Положення про конкурс студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей (затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 18.04.2017  №605) конкурсні роботи подано до базового закладу вищої освіти – КНУ імені Т.Г.Шевченка. Всього на конкурс з спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» цього року було подано студентські наукові роботи з 21 закладу вищої освіти України, які здійснюють підготовку бакалаврів та магістрів спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення. Серед них – ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», Державний університет «Житомирська політехніка», Державний університет телекомунікацій, Дніпровський державний технічний університет, Житомирський військовий інститут імені С.П.Корольова, Київський національний торговельно-економічний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Криворізький державний педагогічний університет, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Луцький національний технічний університет, Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, Національний університет "Львівська політехніка", Національний університет «Запорізька політехніка», Одеський національний політехнічний університет, Рівненський державний гуманітарний університет, Тернопільський національний економічний університет, Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Харківський національний університет радіоелектроніки, Херсонський державний університет, Чорноморський національний університет імені Петра Могили.

За результатами першого етапу ІІ туру (заочного конкурсного рецензування) до другого етапу запрошено 42 конкурсанта. Роботи наших студентів посіли 16 (Dyckerhoff, Семенюк Владислав) та 36 (COLD 1.0, Крупеня Віталій) місця конкурсного рейтингу. Повний рейтинговий список оприлюднено на сайті кафедри програмних систем і технологій факультету інформаційних технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка за посиланням  https://pst.knu.ua/rate .

Заключний етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення відбудеться 27-29 травня 2020 року у вигляді науково-практичної онлайн-конференції на відеоплатформі BigBlueButton. https://bb.digitalsheva.app/b/

Рейтинг претендента на перемогу в Конкурсі визначається сумою балів, отриманих на першому етапі ІІ туру (заочне рецензування робіт) та балів, отриманих на другому етапі ІІ туру (онлайн доповідь на науково-практичній конференції). При оцінюванні онлайн доповіді конкурсною комісією (жюрі) будуть враховуватися:

‒ відповідність роботи спеціальності 121 (10 балів);

‒ актуальність проблеми (10 балів);

‒ новизна та оригінальність ідей (10 балів);

‒ апробація роботи (10 балів);

‒ якість оформлення презентаційних матеріалів (20 балів);

‒ якість доповіді (20 балів);

‒ правильність та релевантність відповідей на запитання (20 балів);

‒ наявність працюючого програмного забезпечення (20 балів).

То ж, побажаємо нашим конкурсантам удачі у конкурсній доповіді-захисті наукової роботи!

Каштан С.С., науковий керівник, канд. техн. наук, доцент