День пам'яті жертв політичних репресій

Бібліотечно-інформаційний центр

17 травня 2020

17 травня 2020 року є Днем пам'яті жертв політичних репресій. Це щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Відзначається згідно з указом президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Кількість жертв сталінських репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч осіб було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

За доби радянської окупації через терор і репресії пройшли усі прошарки українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. При цьому загарбники намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КДБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений, нагадує Український інститут національної пам'яті.

Одним із символів тих подій став Биківнянський ліс під Києвом.  Це найбільше в Україні місце масових поховань жертв комуністичних політичних репресій 1937-1941 років. За різними даними, свій останній спочинок тут знайшли від 15 до понад 100 тис. людей, закатованих під час допитів або ж розстріляних у позасудовому порядку органами НКВД у Києві.

Тут покоїться прах українських письменників доби Розстріляного відродження Михайля Семенка, Майка Йогансена, художника Михайла Бойчука, археолога Федора Козубовського, митрополита УАПЦ Василя Липківського та інших жертв сталінського "Великого терору".

 

Розстріляне відродження

 

Приблизно 500 українських письменників знищено в таборах у часи сталінізму: Микола Зеров, Михайло Драй-Хмара, Павло Филипович, Євген Плужник, Дмитро Фальківський, Олекса Влизько, Валер'ян Підмогильний, Григорій Косинка, Володимир Свідзинський, Кость Буревій, Лесь Курбас, Микола Куліш…

Розстріляним Відродженням називають період української історії 1920-30-х років. Саме в цей час були створені геніальні твори в різних жанрах мистецтва – літературі, музиці, живопису, не всі з яких до цих пір відомі та вивчені.

Термін "відродження" вказує на небувалий підйом серед українського творчого покоління того часу, коли після падіння Російської імперії, художники отримали можливість вільно творити і висловлювати свої погляди через власні твори, чого не могли робити при царській владі. Після деякого відносного періоду свободи в творчому середовищі більшовицько-сталінський режим силою своєї репресивної машини знищив або зламав талановитих художників, більшість яких, власне, були розстріляні.

Поняття "Розстріляне Відродження" виникло через два десятиліття після трагічних подій. Першим сформулював його польський публіцист і громадський діяч Єжи Гедройц у 1958 році. Так у своєму листі він запропонував назвати роботу українського літературознавця Юрія Лавріненка з антології української літератури 1917-33 рр.

Всі видатні діячі Розстріляного Відродження відчули на собі дії радянської репресивної машини. Вони були або знищені, або зламані. Завдяки розсекреченню документів того часу, у нинішнього покоління з’явився доступ до біографій і слідчих справ українських митців, які були раніше невідомими. Біографічні довідки багатьох з них закінчуються словом "розстріляний", а ті, кому вдалося вижити або повернутися з суворого заслання, вже ніколи не змогли вільно творити.

Прийнято вважати, що репресії тривали з 1933 по 1937 рік. Кульмінацією тих трагічних подій став розстріл всесвітньо відомого актора і режисера, народного артиста УРСР Леся Курбаса, а разом з ним ще 100 осіб. Це трапилося 3 листопада 1937 року.

До цих пір невідома точна кількість репресованих українців. За деякими підрахунками ця цифра коливається в районі 30 тисяч чоловік. За кількістю друкованих українських письменників до і після репресій, дослідники називають 250 репресованих творчих особистостей.

Більшість жертв сталінського терору були реабілітовані в кінці 1950 років, проте їхні твори залишалися під забороною в Радянському Союзі.

Незважаючи на це, митці Розстріляного Відродження, які не знали страху і сміливо говорили правду, залишили після себе прекрасні твори, що демонструють творчий потенціал і силу думки молодого українського покоління. До нас вони дійшли різними шляхами. Багато видавалися за кордоном, а також підпільно в СРСР, деякі переписувалися вручну, частина творів стала доступною вже після розсекречення радянських архівів, але більшу частину, на жаль, знищено.

Бібліотечно-інформаційний центр пропонує своїм користувачам підбірку книг письменників Розстріляного відродження, а поки що, в умовах карантину, ви зможете прочитати багато з цих творів онлайн за посиланням:

http://chtyvo.org.ua/authors/Vynnychuk/Nevidome_Rozstriliane_Vidrodzhennia/

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

Джерела:

  1. https://espreso.tv/news/2020/05/17/sogodni_v_ukrayini_den_pamyati_zhertv_politychnykh_represiy_quotvyklykanykh_nasylnyckym_vprovadzhennyam_komunistychnoyi_ideologiyiquot
  2. https://uamodna.com/articles/rozstrilyane-vidrodzhennya/
  3. https://edera.gitbook.io/lit-lifehacks/rozdil-9/rozstrilyane_vidrodzhennya