Україна – це Європа

Бібліотечно-інформаційний центр

16 травня 2020

16 травня 2020 року в Україні відзначається День Європи. Для українців це особливий день. Ще з античних часів Україна є повноправною та невід’ємною частиною європейської спільноти – великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.

Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року. Цей історичний документ, направлений на об’єднання під єдиним керівництвом вугільних та сталеплавильних ресурсів низки європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції.

Рішення щодо увічнення дати проголошення Декларації Шумана шляхом святкування 9 травня як Дня Європи прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані.

Основна ідея загальноєвропейського Дня – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “Європейському домі”.

Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. Оскільки День Європи – 9 травня – збігається з Днем Перемоги, в Україні урочисті заходи проводять щорічно у третю суботу травня згідно з Указом Президента №339/2003 від 19 квітня 2003 року

У День Європи ми відзначаємо день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

З економічної точки зору європейський вибір підтверджує те, що ми прагнемо вільної торгівлі та ринкового розвитку господарства, з погляду науки – бажання інтегруватися в загальноєвропейську і світову науково-дослідницьку мережу, де ми, без сумніву, зможемо співробітничати на рівних.

Нарешті, так само, як і Європа, ми хочемо жити в мирі і добросусідстві, віримо, що економічна інтеграція – найдієвіший засіб стримування війни.

Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

З підписанням та ратифікацією у 2014 році Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відносини сторін почали розбудовуватися у якісно новому форматі політичної асоціації та економічної інтеграції.

Впродовж останніх років, а особливо з початком у 2014 році російської агресії проти України, ситуація в Україні та події навколо нашої держави займають одне з головним місць у рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС. «Українське питання» регулярно порушується у заявах, резолюціях, висновках та інших документах інституцій та керівництва Європейського Союзу.

Пам’ятаймо, що Європа починається не за кордоном, а в серці кожного з нас.

 День Європи: 5 фактів про Євросоюз, яких ви не знали

 ЄС – ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ ЄВРОПА. Звичайно, велика частина території і населення ЄС знаходиться в Європі. Проте, простір співтовариства поширюється на Північну і Південну Америки, Африку і Океанію. Як таке може бути? Все просто: деякі європейські країни, як і раніше, зберігають свої заморські володіння і території. Наприклад, до складу Іспанії входять африканські міста Сеута і Мелілья, а також Канарські острови. А Франція володіє Гвіаною в Латинській Америці і островами в Карибському морі і Тихому океані.

З ЄВРО І БЕЗ НЬОГО. Євро – офіційна валюта 19 країн Європейського Союзу. В інших дев’яти державах, як і раніше, діють старі грошові одиниці. Зате на євро перейшли шість країн, які не входять до ЄС. Це Андорра, Ватикан, Монако, Сан-Марино, Чорногорія і Косово.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ЛІДЕР. Республіка Мальта, розташована на островах в Середземному морі, – це найменша країна в ЄС. Її площа – всього 316 кв. км. За кількістю жителів Мальта теж на останньому місці в Євросоюзі (417 тис., тобто 0,8% усього населення європейської спільноти). При цьому Мальта – європейський лідер зі щільності населення: 1305 чоловік на 1кв. км.

ВХІД І ВИХІД. За всю історію Європейського Союзу тільки одна країна заявила про вихід зі співтовариства. Це Великобританія. У той же час, Швейцарія і Норвегія не є членами Європейського Союзу. Щоправда, вони підписали кілька угод з ЄС, які дозволяють вільно пересуватися людям і перевозити товари. В обох країнах деякі з головних політичних партій виступають за приєднання до Євросоюзу.

МОВНЕ ПИТАННЯ. В Євросоюзі – 24 офіційні мови. На засіданнях Європарламенту депутати можуть використовувати будь-яку з них. Тому, щоб народні обранці розуміли один одного, в парламенті працюють 330 штатних і 1800 позаштатних перекладачів-синхроністів.

Олександр Талімончук, заступник директора з виховної роботи