Вишнева гора – ботанічний заказник: погляд фахівця геодезії та землеустрою

Технічне відділення

08 травня 2020

07.05.2020 на технічному відділені відбувся відкритий виховний захід на тему «Вишнева гора – ботанічний заказник: погляд фахівця геодезії та землеустрою». Захід проходив  в онлайн режимі за допомогою програми Zoom.

Модератором  заходу стала – Русіна Неля Григорівна, керівник наукового гуртка «Моя маленька Батьківщина» та студентка 22-З групи Денищук Вікторія.

Доповідачами були:

Денищук Вікторія, Скаржинець Роман,  Гончарук Нікіта – студенти 22-З групи.

До заходу приєдналися 32 учасники, серед яких були викладачі та здобувачі освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» ВСП «РК НУБіП України».

Інтерактивний захід проходив під гаслом патріотизму та любові до малої Батьківщини, гордістю за свій рідний край.

Так, Денищук Вікторія сказала, що на території області розташовано: 1088 пам'яток археології (з них – 20 національного значення), 1761 пам'ятка історії, 352 пам'ятки архітектури та містобудування (з них – 109 національного значення), 84 пам'ятки монументального мистецтва. До Списку історичних населених місць України, включено 13 населених пунктів Рівненської області: Березне, Володимирець, Гоща, Дубно, Дубровиця, Клевань, Корець, Мізоч, Млинів, Острог, Радивилів, Рівне, Степань.  Та вона ще має прекрасний Ботанічний заказник "Вишнева гора", який став темою обговорення нашого зібрання.

Про правові основи заповідних земель доповів Скаржинець Роман. Зокрема він зауважив, що заказники є нижчими категоріями природно-заповідних об'єктів порівняно із природними заповідниками і біосферними резерватами. На території заказників обмежена або заборонена діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про них. Залежно від характеру, мети організації і необхідності режиму охорони заказники поділяють на: ландшафтні, лісові, ботанічні, загальнозоологічні, орнітологічні, ентомологічні, іхтіологічні, гідрологічні, загальногеологічні, палеонтологічні, карстово-спелеологічні.

У своїй доповіді Гончарук Нікіта зазначив, що уперше про Вишневу гору написав визначний український ботанік Опанас Рогович (1869). У 30-х роках XX століття її вивчив рівненський дослідник Йосип Панек, який публікував свої праці в польськомовному “Рочніку Волинському” та інших виданнях.

На території заказника охороняються близько 100 видів рідкісних степових видів рослин. Це крайня північно-західна ділянка степу в Україні. На південних схилах пагорба рослинний покрив змінюється з висотою. Біля підніжжя переважають вологолюбні рослини: шавлія лучна, гадючник шестипелюстковий, буквиця лікарська. Зростають півники угорські, горицвіт весняний, конюшина гірська, а також рідкісні види — ковила волосиста і ковила пірчаста, занесені до Червоної книги України. На території Вишневої Гори виявлена стоянка давньої людини. Про що розказує навчальний відеофільм «Ботанічний заказник вишнева гора».

Крім того на території заказника проходять дослідження-екскурсії з навчальних практик, такі як екологічні, ґрунтознавства, основ сільськогосподарського призначення. В майбутньому гуртківці планують створити екостежку. Відео звіт  про навчальну практику представлено на сайті. І ми всіх запрошуємо після карантину побувати у цьому прекрасному місці.

Русіна Неля, керівник клубу «Моя маленька Батьківщина» 41-З групи