Виставка-презентація на тему «Землеустрій: минуле, сьогодення та майбутнє»

Технічне відділення

04 травня 2020

Сьогодні розпочинається тиждень землевпорядних дисциплін. Наші заходи будуть проходити у надзвичайно непростих і незвичних для всіх умовах карантину. Викладачі і студенти продовжують розширювати свої знання та вдосконалювати навички  дистанційного навчання і виховання. Ми набуваємо нового унікального досвіду – як проводити заходи в online режимі.  Таким першим заходом стала виставка-презентація на тему «Землеустрій: минуле, сьогодення та майбутнє».

У другій половині XX та на початку ХХІ століття в більшості країн світу набули поширення роботи з планування розвитку територій, формування земельного кадастру й моніторингу земель, реєстрації прав власності на землю, оцінки землі, створення планів і карт, розроблення земельного законодавства, вивчення ґрунтового покриву, охорони земель від деградації, землевпорядного проектування, створення відповідних організаційних структур і механізмів їхнього фінансування, становлення фахової освіти й науки у галузі земельних відносин Усі ці дії та роботи являють собою в сукупності необхідний інструмент для забезпечення належного функціонування національної економіки, а також збалансованого управління земельними ресурсами.

Це все чим займається землеустрій. Землеустрій як процес відомий дуже давно. Так єгипетський цар Сесостріс, який жив у 1878-1841 рр. до н.е., поділив землю на квадрати і дав кожному жителю по однаковій ділянці, велівши стягувати  у свій дохід  щорічний земельний податок. Саме у цей період винайдене землемірне мистецтво.

Але як зароджувався землеустрій у нашій країні? Ми хочемо Вашій увазі  представити цікаві факти з історії землеустрою під рубрикою «А знаєте, ви?», які представлені у презентації:

Сьогодення землеустрою визначає надзвичайно інтенсивний розвиток нових технологій одержання інформації про просторові характеристики об’єктів на поверхні Землі, в тому числі засоби дистанційного зондування, супутникової навігації, геоінформаційного моделювання, штучного інтелекту тощо. Суцільна інформатизація охопила сферу кадастрово-реєстраційної діяльності, землеустрою та оцінки нерухомості. У наступній презентації ми представляємо вашій увазі основні тренди, які визначають сучасний землеустрій.

У третій презентації ми трішки по-розмірковуємо  про майбутнє топографо-геодезичної та землевпорядної галузі, і представимо вам кілька важливих напрямів розвитку.

Ми дуже вдячні Вам,  що приділили увагу нашій презентації. Запрошуємо Вас  і надалі  віртуально завітати на наші заходи.

Неля Русіна, Галина Бусленко, Ольга Петрова – викладачі землевпорядних дисциплін