«Шевченко у нашім краї»: книжкова виставка до вшанування Т. Г. Шевченка (9.03.1814-10.03.1861)

Бібліотечно-інформаційний центр

09 березня 2020

«Шевченко завжди і скрізь є в нас, він говорить, він наказує. Це вже так і є, і змінити цей основний закон рушійних сил народу з-над Дніпра та Дністра нікому не дано» - писав Улас Самчук.

Неперевершену творчість Сина українського народу, Батька нації, Пророка і Прометея — геніального Тараса Григоровича Шевченка — знають і цінують у всьому світі.

У житті та творчості Великого Кобзаря знайшла відображення його волинська подорож у складі Київської археографічної експедиції.

«Шевченко бував на Волині, можливо, навіть двічі», - про це говорить філософ, письменник і проректор Острозькою академії Петро Кралюк.

У 1846 році за вказівкою Київської археографічної комісії Шевченка направили до Почаєва. Він мав намалювати його краєвиди, ознайомитися з місцевими релігійними та культурними пам’ятками. Є документальні свідчення, що принаймні на території тодішньої Волинської губернії Шевченко побував у двох містах – Житомирі та Почаєві. У повісті «Варнак» є згадки про волинські міста. Згадується Кременець, гора Бонна, приміщення колишнього Кременецького ліцею, Острозький замок та околиці міста. Бував Шевченко в Дубні, Корці, Берестечку. У відомому вірші «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле» навіть сказано: «Круг містечка Берестечка на чотири милі мене славні запорожці своїм трупом вкрили». Дійсно, відстань між Берестечком, Пляшевою і селом Острів, де відбувалися основні події Берестецької битви, сягає 5—6 кілометрів, десь чотири милі. Чи бував Шевченко на території сучасної Волинської області? З цього приводу є певні питання. Хоча у тій самій повісті «Варнак» є згадка про Луцьк. Здавалося б абсолютно нелогічним, що Варнак подорожує і заїжджає до Луцька. Але Шевченко й справді міг з Берестечка чи з іншого населеного пункту тодішньої Волинської губернії поїхати на Полісся. Є версія, що поет бував поблизу Ковеля. Але чітких документальних свідчень у нас, на жаль, немає.

Під час свого другого приїзду в Україну Тарас Шевченко співпрацював із Київською археографічною комісією як художник і збирач фольклорно-етнографічних матеріалів. У цей час йому доручили відвідати різні місця Київської, Подільської, Волинської губерній, аби зібрати місцевий фольклор, дослідити та змалювати історичні кургани, урочища та архітектурні пам’ятки. Попри те, що ці подорожі Тараса Григоровича малодосліджені, є кілька документальних свідчень про те, що Кобзар побував і в кількох містах сучасної Рівненщини. Можна припустити, що про наш край Шевченко чув від своїх знайомих: Миколи Костомарова, Пантелеймона Куліша, Петра Чуйкевича, які свого часу вчителювали у Рівненській гімназії.

Запрошуємо переглянути книжкову виставку до дня народження Шевченка Т. Г.  у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу та дізнатись більше.

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

Джерело:

https://www.volynnews.com/news/society/shevchenko-dvichi-buvav-na-volyni-/