Е-сторона землеустрою: комп’ютерні технології галузі

Технічне відділення

03 березня 2020

На технічному відділенні спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» у студентів третього курсу  (31-З та 32-З груп)  розпочалася навчальна практика  з комп’ютеризації землевпорядного виробництва.

Сучасний український землеустрій – це роботизовані та безпілотні системи ДЗЗ, програмне забезпечення із технологіями штучного інтелекту, технології точного позиціонування на основі супутникових радіонавігаційних систем, 3D-скануванню (лідарна зйомка) тощо.

Саме на заняттях навчальної практики з комп’ютеризації землевпорядного виробництва студенти-землевпорядники знайомляться із сучасними технологіями галузі геодезії та землеустрою. Здобувачі освіти даної освітньої програми детально вивчаються наступні програмні продукти:

CREDO DAT – автоматизована обробка даних геодезичних вимірювань;

AutoCadMap – автоматизований програмний комплекс для роботи з векторними зображеннями;

Geonics – автоматизований прикладний пакет для AutoCad призначений для створення цифрових карт, планування, проектування і розв’язування інженерних задач;

Digitals – створення цифрових карт місцевості та обробка аеро та космічних знімків;

ArcGis Online – комплекс для створення та проектування геоінформаційних систем;

Оскільки всі програмні продукти за один період практики охопити неможливо, то студенти додатково їх вивчають на засіданнях наукових гуртків «GIS - INFORM» та «Клуб «Картографи Google» м. Рівне».

Зазначимо, що важливим завданням для вищої школи є системний аналіз трендів, за якими геодезія та землеустрій розвиватимуться у найближчі десятиріччя, а також  їх впровадження в навчальний  процес підготовки фахівців, які дозволять їм у подальшому зберігати конкурентоспроможність на вітчизняному, європейському та глобальному ринках праці.

Ольга Рудько, Олександр Кушнірук, керівники практики