16 січня - День пам'яті кіборгів

Бібліотечно-інформаційний центр

16 січня 2020

День пам'яті кіборгів — день вшанування пам'яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України. Кіборгами українців прозвали т. зв. сепаратисти, які були шоковані, що живі люди могли так довго і стійко боронити будови аеропорту.

«Кіборги вистояли, не встояв бетон»  — фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом бійців України.

16 січня, Україна неофіційно з ініціативи самих кіборгів відзначає День пам’яті захисників Донецького аеропорту – військовослужбовців, добровольців, медиків і волонтерів, які спільними зусиллями 242 дні утримували оборону на території цього об’єкту інфраструктури на північному заході Донецька, пише liga.net.

«Потрібно не забувати про цей подвиг, і не робити з нього день трауру. 242 дні оборони в таких умовах показали, що українці – воїни, найкращі, безстрашні й, найголовніше, наші Герої! – пишуть організатори, ГО “Едельвейс”.

Близько 03:00 ночі 26 травня 2014 року в аеропорт зайшли десятки озброєних бойовиків, які зажадали від військових покинути внутрішній периметр ДАП. Підтримку терористам надавали підрозділи “кадировців”. ЗСУ провели стрімку спецоперацію із зачистки аеропорту із застосуванням снайперів і авіації. Після цього почалася затяжна й виснажлива оборона рубежів і об’єктів.

Фінальна фаза оборони ДАП стартувала 13 січня 2015 року. До цього часу в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків звалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. У період 19-22 січня бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх.

За офіційними даними, під час оборони ДАП загинули більше 200 військових. За останні кілька діб оборони ДАП загинули 58 бійців, переважно в результати фінального обвалення плити другого поверху.

Оборона ДАП тривала всього на тиждень менше, ніж оборона Севастополя від фашистських загарбників під час Другої світової війни, і значно довше, ніж оборона Брестської фортеці.

Український повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі “Кіборги” збираються подавати на кінопремію “Оскар” від України.

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

За матеріалами сайтів:

https://persha.kr.ua/news/life/153469-den-pam-yati-kiborgiv-sogodni-ukrayina-zgaduye-zahysnykiv-dap/

https://uk.wikipedia.org/wiki

https://kg.ua/news/sogodni-den-pamyati-kiborgiv-vshanovuyut-muzhnih-zahisnikiv-doneckogo-aeroportu#https%3A%2F%2Fkg.ua%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fnews3%2Fc2txwjpwiaahzq6.jpg

http://trkvik.tv/posts/16-e-sichnia-den-pamiati-kiborhiv%E2%80%A6