Обласне методичне об’єднання викладачів охорони праці та БЖД

Технічне відділення

21 грудня 2019

19 грудня 2019 року на базі Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія» відбулося обласне методичне об’єднання викладачів охорони праці та БЖД з теми: «Вивчення та аналіз стану правового регулювання охорони праці, встановлення та аналіз з рівнем виробничого травматизму і визначення проблемних питань охорони праці в Україні». Представником ВСП «РК НУБіП України» був Біда Петро Іванович.

Під час заходу були заслухані та обговорені доповіді:

- Організація і ведення роботи з охорони праці у закладах освіти. – Туровська Ірина Олександрівна, директорка Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Ризикоорієнтований підхід в реформуванні систем управління охороною праці. – Процюк Віталій Кононович, методист Ради директорів закладів вищої освіти І-ІІ р.а., Заслужений працівник освіти України.

- Нові підходи до питань охорони праці в Україні – Туровська Галина Іванівна – кандидат наук з охорони праці, доцент кафедри охорони праці та БЖД НУВГП.

- Людський чинник і безпека. – Хмеляр Інеса Макарівна, кандидат педагогічних наук, начальник навчально-методичного відділу Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Реформування правового базиса охорони праці в Україні в контексті євроінтеграційної перспективи. – Патяка Олексій Олександрович, голова циклової комісії суспільно-гуманітарних дисциплін, викладач охорони праці Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Особливості викладання курсу «Основи охорони праці» в медичних навчальних закладах. – Дужич Тамара Володимирівна, викладач охорони праці Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Сучасні виклики тероризму в Україні і охорона праці – Кукурудза Андрій Ростиславович, кандидат історичних наук, викладач охорони праці Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Соціальні мережі і їх вплив на сучасну студентську молодь: формування цінностей та ризики, пов’язані із втратою власної думки. – Басюк Катерина Вікторівна, викладач охорони праці та БЖД Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Аналіз інструкції з охорони праці під час роботи в кабінеті інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій. – Щупак Оксана Юріївна, методист Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Охорона праці в Україні: проблеми, досвід, перспективи. – Хмеляр Богдан Макарович, інспектор з охорони праці Рівненського фахового медичного коледжу КЗВО «Рівненська медична академія».

- Життєдіяльність та інформаційна безпека людини в сучасних умовах. – Ойцюсь Андрій Миколайович, голова методичного об’єднання викладачів охорони праці та БЖД, викладач Рівненського коледжу економіки та бізнесу.

Учасники обласного методичного об`єднання на основі аналізу та обговорення актуальних проблем забезпечення виконання вимог законодавства з охорони праці:

- звертають увагу на те, що в Україні відбувається процес євроінтеграції, передусім адаптації національного законодавства з охорони праці та промислової безпеки до законодавства ЄС, що позначається на змінах у підходах до питань безпеки і гігієни праці, визначення їх пріоритетними у виробничих процесах у різних галузях незалежно від підпорядкованості та форми власності;

- визнають перевагу превентивних заходів у діяльності всіх суб’єктів правовідносин у сфері охорони праці і безпеки життя;

- відзначають, що єдність цілей щодо запобігання виробничого травматизму і професійної захворюваності є головною передумовою успішного соціального партнерства державних органів виконавчої влади, роботодавців, трудових колективів, профспілок, громадськості, науковців у забезпеченні гарантованих Конституцією України і законами України прав працівників на безпечні і нешкідливі умови праці;

- вважають за необхідне врахувати досягнення у сфері побудови ефективної системи управління охороною праці, підвищення культури на робочих місцях, підготовки високопрофесійного персоналу, впровадження інноваційних рішень щодо оцінки і мінімізації виробничих ризиків, збереження і відновлення здоров’я працюючих.

Петро Біда, викладач землевпорядних дисциплін.