Нові підручники Міністерства освіти і науки України

Бібліотечно-інформаційний центр Нові надходження БІЦ

28 листопада 2019

Для інформаційного забезпечення навчальних дисциплін бібліотечно-інформаційний центр отримав підручники для 11 класу за новою програмою Міністерства освіти і науки України. Запрошуємо викладачів та здобувачів освіти отримати підручники.

        

  1. Авраменко О. М. Українська література : підручник для 11 кл. ЗЗСО : рівень стандарту / Олександр Авраменко. - Київ : Грамота, 2019. - 256 с

 

Підручник відповідає вимогам Державного стандарту освіти та чинній програмі з української літератури (рівень стандарту). він містить відомості з теорії літератури, біографічні матеріали про письменників, огляд літературної спадщини майстрів слова, багатий ілюстративний матеріал, а також художні тексти (повні або скорочені). Методичний апарат підручника охоплює різнорівневі завдання, зорієнтовані на вікові особливості одинадцятикласників.

 

  1. Авраменко О. М. Українська мова : рівень стандарту : підручник для 11 кл. закладів заг. серед. освіти / О. М. Авраменко. - Київ : Грамота, 2019. - 208 с

Підручник відповідає вимогам Державного стандарту освіти та чинній програмі з української мови для 11 класу (2017, рівень стандарту). У виданні подано теоретичний матеріал, що стосується норм сучасної української літературної мови, вивчення якого спрямоване на уникнення учнями морфологічних, синтаксичних, пунктуаційних і стилістичних помилок. Велику увагу приділено практичній риториці, опанування основ якої має забезпечити вироблення в учнів навичок виступати публічно. Видання містить додатковий матеріал з подолання суржикових елементів, збагачення словника тощо. Підручник сприятиме формуванню в учнів ключових і предметних компетентностей. Зокрема, у видання інтегровано матеріали мережі Інтернет з експрес-уроками для розвитку мовної компетентності учнів.

 

  1. Біологія і екологія: підручник для 11 кл. ЗЗСО / Л. І. Остапченко, П. Г. Балан, Т. А. Компанець, С. Р. Рушковський. - Київ : Генеза, 2019. - 208 с.: іл.

Підручник формує в учнів природничо-наукову компетентність за допомогою засвоєння системи інтегрованих знань про закономірності функціонування живих систем, їхній розвиток і взаємодію, здатність адаптовуватись. Розширено інформацію про профілактику неінфекційних, інфекційних, інвазійних захворювань. Докладно висвітлено сучасні екологічні проблеми у світі та в Україні, шляхи їх подолання. Визначено основні напрями реалізації біологічної безпеки. Підручник сприяє формуванню дослідницької компетентності учнів, що полягає у здатності до пошуку та засвоєння нових знань, набутті нових умінь і навичок, організації навчального процесу через ефективне курування ресурсами та інформаційними потоками.

 

  1. Захист Вітчизни : рівень стандарту : підручник для 11 кл. закладів заг. серед. освіти / А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Герасимів, М. М. Фука. - Тернопіль : Астон, 2019. - 256 с.: іл.

 

 Підручник містить навчальний матеріал, передбачений чинною програмою МОН України з предмета "Захист Вітчизни" для 11 класу закладів загальної середньої освіти. Відомості, подані у виданні, сприятимуть підготовці молоді до служби в ЗСУ, а також - захисту життя та здоров’я як власного, так й інших людей під час надзвичайних ситуацій. Підручник призначений для навчання юнаків і дівчат (за їхнього власного бажання в разі згоди батьків, опікунів або піклувальників); для здобувачів освіти педагогічних закладів освіти та педагогів.

 

  1. Захист Вітчизни. Основи медичних знань : рівень стандарту : підручник для 11 кл. закладів заг. серед. освіти / А. А. Гудима, К. О. Пашко, І. М. Герасимів, М. М. Фука. - Тернопіль : Астон, 2019. - 240 с.: іл.

        

Підручник містить навчальний матеріал, передбачений чинною програмою МОН України з предмета "Захист Вітчизни. Основи медичних знань" для 11 класу закладів загальної середньої освіти. Відомості, подані в підручнику, сприятимуть підготовці молоді до служби в ЗСУ, а також захисту життя та здоров’я як власного, так і інших людей під час надзвичайних ситуацій мирного та воєнного часу. Видання призначене для навчання дівчат, а також юнаків, які за станом здоров’я, релігійними  переконаннями (за  подачі відповідних документів) не можуть вивчати військової справи, для здобувачів освіти педагогічних закладів, а також для педагогів.

 

  1. Карпюк О. Д. Англійська мова : (11-й рік навч.) : підруч. для 11 кл. закладів заг. серед. освіти : рівень стандарту = English : (year 11 : a textbook the eleventh form of secondary schoois : standard lever) / О. Д. Карпюк. - Тернопіль : Астон, 2019. - 256 с.: іл.

        

Підручник завершує серію навчальних видань рівня стандарту, створених для старшої школи. Видання реалізовує компетентісний потенціал галузі "іноземної мови", передбачений програмою, чинною з 2018 року. Інтегровані змістові лінії "Екологічна безпека та сталий розвиток", "Громадянська відповідальність", "Здоров’я та безпека" та "Підприємливість та фінансова грамотність" знаходять свою реалізацію в тематиці навчального матеріалу та характері завдань.

 

  1. Математика : алгебра і початки аналізу та геометрія : під-ручник для 11 кл. ЗЗСО : рівень стандарту / А. Г. Мерзляк, Д. А. Номіровський, В. Б. Полонський, М. С. Якір. - Харків : Гімназія, 2019. - 480 с.: рис

        

Структура підручника поділена на сім параграфів, кожний з яких складається з пунктів. Вивчаючи теоретичний матеріал пункту, особливу увагу слід звернути на текст, надрукований жирним шрифтом та курсивом; так у підручнику виділено означення, правила, найважливіші математичні твердження. Виклад теорії завершується прикладами розв’язування задач. До кожного пункту дібрано завдання для самостійного розв’язання. Для перевірки знань передбачена рубрика "Перевірте себе". Крім навчального матеріалу, у підручнику вміщені оповідання з історії математики, зокрема про діяльність видатних українських математиків.

 

  1. Мудрий М. М. Історія : Україна і світ : інтегр. курс : рівень стандарту : підручник для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / М. М. Мудрий. - Київ : Генеза, 2019. - 304 с.: карти, кол. іл.

        

У підручнику висвітлено основні події, явища і процеси, які визначали історію України і світу від завершення Другої світової війни до сучасності. Відповідно до нової навчальної програми підручник акцентує увагу на взаємодії української і світової історії. Структурні компоненти підручника спрямовано на реалізацію засад компетентісно орієнтованого навчання історії, зокрема розвиток критичного мислення і творчих здібностей. Систему завдань підпорядковано актуалізації змістових ліній, які формують ціннісні та світоглядні орієнтації учнівства.

 

  1. Паращич В. В. Зарубіжна література : підручник для 11 кл. ЗЗСО : рівень стандарту / В. В. Паращич, Г. Є. Фефілова, М. В. Коновалова. - Харків : Ранок , 2019. - 160 с

 

Кожен з шести розділів підручника починається довідкою про історичну добу або письменника чи анотацію до твору, який вивчатиметься. Рубрики підручника "Теорія літератури", "Україна і світ", "Література та інші види мистецтва, "Літературний ринг", "Літературознавчо-психологічний практикум" допоможуть удосконалити свої вміння й навички, підвищити рівень ключових компетентностей та адекватно оцінити власний рівень навчальних досягнень, спроектувати програму подальшої самоосвіти.

 

  1. Пестушко В. Ю. Географія : підручник для 11 кл. загал. загальн. серед. освіти : рівень стандарту/ В. Ю. Пестушко, Г. Ш. Уварова А. Довгань. - Київ : Генеза, 2019. - 160 с

 

 Підручник допоможе узагальнити і систематизувати знання, відпрацювати уміння в процесі вивчення курсу "Географічний простір Землі". Книга допоможе оволодіти системо навичок, які необхідні людини ХХІ століття, Це: критичне географічне мислення, творчість та ініціативність, підприємливість, комунікативні навички та навички співробітництва, інформаційна грамотність та комп’ютерні навички, життєві і кар’єрні навички. У кожному параграфі підручника є рубрика "Перевірте себе", яка, крім коротких теоретичних підсумків "Маєте знати", містить блок "Від теорії - до практики". В нього включено практичні роботи і теми досліджень, передбачених начальною програмою.

 

  1. Попель П. П. Хімія : підруч. для 11 кл. закладів загальн. серед. освіти : рівень стандарту / Павло Попель, Людмила Крикля. - Київ : ВЦ "Академія", 2019. - 248 с.: іл. - Бібліогр. в кінці кн.

 

Підручник підготовлено за навчальною програмою з хімії для 11 класу ЗЗСО. У ньому узагальнено зміст періодичного закону, будову атомів і йонів, типи хімічного зв’язку та хімічних реакцій, розглянуто склад, будову, вла-стивості та застосування найважливіших простих речових і неорганічних сполук. Містить практичні роботи, лабораторні досліди, вправи, задачі, додатковий матеріал для допитливих, а також словник хімічних термінів, предметний покажчик, список літератури для учнів та інтернет-сайтів із цікавим матеріалом з хімії.

 

  1. Фізика : підручник для 11 кл. закл. загал. серед. освіти : рівень стандарту, за навч. програмою авт. кол. під кер. Лок-тєва В. М. / В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий, Ф. Я. Божинова, О. О. Кірюхіна ; за ред. В. Г. Бар’яхтара, С. О. Довгого. - Харків : Вид-во "Ранок", 2019. - 172 с.: іл, фото

 

Новий підручник про дивовижну науку про природу допоможе, використовуючи набуті знання, усвідомлювати й пояснювати явища та процеси, що відбуваються навколо. Підручник містить рубрики: "Підбиваємо підсумки", "Контрольні запитання", "Вправа". В підручнику вміщені експериментальні завдання. Для тих, хто хоче більше дізнатися про розвиток фізичної науки й техніки, призначені рубрики "Фізика і техніка в Україні" та "Енциклопедична сторінка".

 

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ