Ділова зустріч «Навколо сільськогосподарських проблем Рівненщини: аналіз  розвитку агропромислового комплексу»

Технічне відділення Рада роботодавців ТВ

27 листопада 2019

27 листопада 2019 року  у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася зустріч із начальником відділу економічного  аналізу Департаменту агропромислового розвитку Рівненської обласної державної адміністрації Савчуком Дмитром Михайловичем, організована завідувачем відділу інформації та документів виробничої тематики Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Гірак Раїсою Олександрівною і викладачами  Рудько О.М., Петровою О.М. На зустрічі були присутні здобувачі освіти 21-З та 22-З груп технічного відділення спеціальності «Геодезія та землеустрій».

Мета заходу  – ознайомити студентів  з  аналізом агропромислового розвитку Рівненщини за 2018 та 2019 рік.

Савчуком Д. М. повідомив, що за 2018 рік по всіх категоріях господарств області згідно попередніх даних валової продукції сільського господарства вироблено на суму 7,2 млрд. грн, що на 1,9 відсотка більше у порівнянні з 2017 роком. В тому числі по сільськогосподарських підприємствах приріст склав 6,5 відсотка. Слід відмітити, що за останні 3 роки сільськогосподарські підприємства області наростили виробництво валової продукції на 30 відсотків.

У 2018 році посівна площа сільськогосподарських культур становила 576,9 тисяч гектарів, що на 12 тисяч гектарів більше 2017 року. Збільшення посівної площі відбулося за рахунок земель, які раніше не використовувалися переважно в зоні Полісся.

За даними по всіх категоріях господарств у 2018 році зібрано понад 1,2 мільйон тонн зерна, 551,5 тисяч тонн цукрових буряків, 78,6 тисяч тонн ріпаку, 195,7 тисяч тонн сої, 1310,8 тисяч тонн картоплі та 265,0 тисяч тонн овочів.

Площа посіву озимих зернових культур під урожай 2019 року становить 129,0 тисяч гектарів, що на 6,8 відсотка більше посівної площі під урожай 2018 року. Крім того озимий ріпак посіяно на площі 32,9 тисяч гектарів, що на 33,8 відсотка більше минулого року.

В галузі тваринництва по всіх категоріях господарств виробництво м’яса збільшилось на 3,0 відсотка, в т.ч. по сільськогосподарських підприємствах на 18,3 відсотка, яєць курячих на 1,2 відсотка, в т.ч. по сільськогосподарських підприємствах на 1,3 відсотка.

В області функціонує 554 сільськогосподарських підприємств різних форм господарювання, в тому числі 373 фермерських господарств.

Найбільшими агропідприємствами області є: ПП «Агро-Експрес-Сервіс», АФ «Камаз-Агро», СГ ТзОВ «Ідна» Млинівського району, Агрокорпорація «Крупець» Радивилівського району, ТОВ «Акріс-Агро», ТОВ Агрохолдинг «Зоря» Рівненського району, ТзОВ «Західна агро виробнича компанія» Дубенського району, СГП «ім. Воловікова» Гощанського району, ТОВ «Захід Агропром», ПрАТ «Березнівське птахопідприємство» Березнівського району.

За статистичними даними 2019 року аграрії Дубенського, Здолбунівського, Корецького, Млинівського, Острозького та Рівненського районів зібрали кукурудзу на зерно, соняшник та сою, площею кукурудзи на зерно – 85,8 тис. га, соняшнику – 27 тис. га, сої – 48,1 тис. га. За оперативними даними цукрового буряка в області посіяно на площі біля 12 тис. га. Найкращої урожайності соняшника досягнуто у господарствах Млинівського – 41,3 ц/га, Золбунівського – 32,2 ц/га, Рівненського – 30,4 ц/га та Дубенського – 29,9 ц/га районів. Найвищої урожайності сої досягнуто у сільськогосподарських підприємствах Млинівського та Радивилівського районів – відповідно 29,1 та 28,3 центнерів з гектара посіву. Найкращої урожайності кукурудзи на зерно досягнуто у господарствах Радивилівського – більше 100 ц/га, Гощанського та Здолбунівського – понад 90 ц/га.

Дмитром Михайловичем зауважив, що докладно з статистичною інформацією та іншими корисними  матеріалами для ведення сільськогосподарського виробництва можна познайомитися на сайті департаменту http://agroprom-rivne.gov.ua/

Крім того,  Гірак Р.О. був показаний відеоролик з майстер класу «Вирощування перепелів».

Усі присутні отримали багато корисної і пізнавальної інформації. Дякуємо організаторам та учасникам за цікаву та корисну зустріч!

Рудько Ольга, Петрова Ольга  – викладачі землевпорядних дисциплін.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ.