Відкрите заняття з дисципліни: «Землеустрій»

Технічне відділення

15 листопада 2019

14 листопада 2019 року для здобувачів освіти освітнього рівня бакалавр 6-ЗБ групи технічного відділення спеціальності «Геодезія та землеустрій» в аудиторії № 66 було проведено відкрите заняття з дисципліни «Землеустрій» на тему: «Ринок земель: українські реалії та зарубіжний досвід» викладачем Кийко Н.М.

Відкрите заняття пройшло у форматі круглого столу. У рамках налагодженої співпраці із роботодавцями на захід були запрошені: Демчук Галина Михайлівна  – начальник відділу орендних відносин Управління земельних відносин Рівненського міськвиконкому та директор ТзОВ «Експертна Фірма Нива Експерт»  Васюк  Ярослав  Борисович.

В Україні вже протягом майже 20-ти років діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Заборона на відчуження сільгосподарських земель була введена у 2001 році з прийняттям Земельного кодексу. Це табу було неодноразово пролонговане і станом на сьогодні заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення діє до 1 січня 2020 року. Сьогодні ринок землі насувається на Україну семимильними кроками. Нова влада дає зрозуміти, що не збирається звертати з наміченого шляху і мораторій незабаром буде скасовано. Чого чекати після зняття мораторію? Учасники круглого столу спробували детально регламентувати правила існування та функціонування ринку землі в Україні.

 Кийко Неля Миколаївна  як організатор заходу,  наголосила на важливості та актуальності даного зібрання, а також зазначила, що наразі депутати Верховної ради України прийняли у першому читанні закон, що визначає умови ринку сільськогосподарської землі в Україні. Зокрема, про правові аспекти ринку земель доповіла Дрозд Карина (студентка 5-ЗБ групи), яка відзначила, що  ринок землі в Україні – сукупність суспільних відносин щодо відчуження та набуття земельних ділянок і він регламентується нормативно- правовими актами (Конституція України, Цивільний кодекс, Земельний кодекс та інші Закони України).

Директор ТзОВ «Експертна Фірма Нива Експерт»  Васюк  Я.Б. у своєму виступі розкрив механізм продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності через публічні торги.   Ярослав  Борисович зауважив, що у 2018 році за результатами проведених земельних торгів місцеві бюджети Рівненщини отримали близько 6 млн гривень надходжень, реалізовано 108 прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, що на 60% більше, ніж за 2017 рік (46 ділянок). Загальна площа переданих в оренду ділянок склала 2,2 тис. гектарів. Найбільш активно земельні аукціони проводилися у Березнівському (13 ділянок площею 525,94 га), Радивилівському (12 ділянок площею 329,32 га), Корецькому (11 ділянок площею 233,9 га) та Володимирецькому (10 ділянок площею 231,27 га) районах області.

Демчук Г. М. підкреслила, що земельні торги проводяться відповідно до глави 21 Земельного кодексу України «Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах». Інформація про лоти із зазначенням місця розташування земельних ділянок, їх площ та кадастрових номерів, а також стартового розміру річної орендної плати розміщена на сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у розділі «Земельні аукціони». Для участі у земельних торгах необхідно за три робочі дні до дня проведення аукціону подати відповідному виконавцю земельних торгів заяву про участь у земельних торгах та сплатити реєстраційний та гарантійний внески.

Здобувачі освіти Юсенко О., Євгейчук К., Цинко Г. та Демчук І. ознайомили присутніх з поетапним проведенням електронних аукціонів, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», зарубіжним досвідом ринку земель сільськогосподарського призначення.

Під час круглого столу було проведено онлайн опитування присутніх за допомогою інструментів Google. Запитання були розміщенні на сайті  Geoweek.rv.ua (https://sites.google.com/view/geoweek-rivne), метою якого було виявлення рівня підтримки запровадження ринку землі серед присутніх. Так було встановлено, що 49 % учасників підтримує скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, але із забороною на продаж земель іноземцям. 52% респондентів вбачають продаж земель сільськогосподарського призначення лише через публічні торги, а 58% вважають неправомірно включати в обіг землі фермерських господарств, які належать їм на праві постійного користування.

Під час проведення заняття викладачем використовувались відеоматеріали Держгеокадастру.

Відзначимо, відкритий захід пройшов у дружній атмосфері та конструктивній дискусії.

Кийко Н. М., викладач землевпорядних дисциплін

Русіна Н.Г., голова циклової комісії землевпорядних дисциплін