Залізний полтавець Михайло Драй-Хмара

Бібліотечно-інформаційний центр

10 жовтня 2019

10 жовтня виповнюється 130 років від дня народження поета

Люблю слова, що повнодзвонні,

Як мед, пахучі та п’янкі,

Слова, що в глибині бездонній

Пролежали глухі віки...

(М. Драй-Хмара)

Михайло Опанасович Драй-Хмара народився 10 жовтня 1889 року в селі Мала Канавка (сьогодні Черкаська область) в козацькій родині. Відучившись в місцевій школі, Михайло 4 роки вчився в черкаській гімназії. Навчався відмінно, тому без проблем вступив до коледжу П. Галагана в Києві, де навчався у 1906-1910 роках, а наступні 5 років у Київському університеті на історико-філологічному факультеті, так як у Михайла був неймовірний хист до вивчення іноземних мов.

Кар'єра: Михайло Драй-Хмара запам'ятався в історії України, як поет, вчений, літературознавець, поліглот і перекладач. Як поет він писав прекрасні вірші, а лише 1 збірник був опублікований за його життя - «Проростень» в 1926 році. Багато його віршів викладаються в навчальних закладах, але одне розбирається більш ґрунтовно - сонет «Лебеді», де автор говорить «гроно п'ятірне». Це дуже символічні слова, висловлені проти влади. Після цього сонета, в 1933 році, Михайла заарештували, як контрреволюціонера. Виправдавши і відпустивши, його ще раз заарештовують, відправляючи вже на заслання. Знав 19 мов і багато своїх творів написав іноземними мовами. Багато років викладав, був приват-доцент на кафедрі слов'янської філології.

Цікаві факти з біографії:

- Справжнє прізвище поета - Драй. Це козацьке прізвище походило, очевидно, від дієслова «драти» (серед козаків було чимало прізвищ на «ай»: найвідоміше - Мамай). Але 1915 р. в Петербурзі, нещодавно перейменованому на Петроград (щоб і не пахло німецьким духом, бо ж 1914 р. Росія і Німеччина оголосили одна одній війну), прізвище «Драй» дуже скидалося на німецьке «drei» - три. Тож професорський стипендіат Петроградського університету Михайло Драй додає до свого прізвища слово «Хмара» і відтоді стає Драй-Хмарою.

- Після двох арештів його відправили на Колиму, де одним днем конвой, поставив бригаду в шеренгу, розстрілювати кожного п'ятого в'язня. Розрахувавши, що під кули потрапить молодий хлопець, Михайло відштовхнув його і став перед конвоєм. Сказавши «Не чіпай, кате, молоде життя, бери моє», він отримав цілу чергу в свої груди. Перед тим, як замертво впасти, він встиг сказати вбивці «Гад!». Помер поет 19 січня 1939 року.

Більше інформації – на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі.

 Джерело: http://bestpeople.com.ua/persona/267

https://uk.wikipedia.org/wiki/Драй-Хмара_Михайло_Опанасович

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ