Ні лихослів’ю!

Відділення програмування

10 жовтня 2019

З метою формування стійкості та відрази до ненормованої лексики, негативного відношення до згубних звичок; ознайомлення з впливом лихослів’я на здоров’я та особистість здобувачів освіти,  куратором 31-ІП групи Куделею О. О., 09.10.2019 р., було проведено виховну годину на тему: «Ні лихослів’ю!».

На виховній годині було обговорено та висвітлено ряд питань, таких як: лихослів’я та його види; історія виникнення лихослів’я; лихослів’я в Україні; вплив лихослів’я на людину; покарання за вживання лихослів’я.

На питання «Що таке лихослів’я?» всі відповідають по-різному. Перші кажуть, що це недолік. Інші вважають, що це хвороба, як алкоголізм, наркоманія чи паління. Та обидві групи праві, оскільки лихослів’я спочатку починається як порок, а потім стає хворобою. Людина вже не може позбутися звички постійно вживати такі слова. Чи це небезпечно для суспільства? Так тому що воно набуває вже загрозливої форми та охопило всі стани населення та всі вікові групи. Навіть просте слухання лайки буде таким само шкідливим, як і пасивне куріння.

Існує думка, що для того, щоб знищити народ, зовсім не обов’язково його завойовувати, достатньо просто знищити його культуру та передусім його мову.

Як? А дуже просто. Замініть його абетку, додайте жаргон, велику кількість незрозумілих іноземних слів, дозвольте вживати нецензурні слова.

Разом зі студентами групи був складений список пунктів «Як позбавитися звички вживати нецензурну лексику?», а саме:

  1. перестати лаятися самому, виробити відразу до лихослів’я у себе;
  2. уникати спілкування з людьми, що лаються.
  3. багато читати.
  4. запам’ятовувати вірші та афоризми.

Хорошим завершенням виховної години стала біблейська мудрість.

 «Коли тебе переслідують невдачі, наведи лад в своїй голові». Порядок в думках допоможе навести лад в словах, а добре слово  допоможе бути нам здоровими. А здорові люди – це здоровий народ, квітуча країна.

Біблейська мудрість

Оксана Куделя, викладач