8 жовтня – День юриста України

Юридичне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

08 жовтня 2019

8 жовтня правознавці відзначають День юриста України. Це свято з’явилося у зв’язку з виходом відповідного Указу Президента України про внесення Дня юриста України в календар свят. Це відбулося в 1997 році.

Дату 8 жовтня запропонували, оскільки дослідники вважають, що саме у цей день, в 1016 році, великий київський князь Ярослав Мудрий видав свій звід законів «Руська правда». Він складався з 18 статей, де були прописані правила суду, основні злочину і покарання за них. Це перший писаний збірник законів в Київській Русі. Він, зокрема, відміняв звичай кровної помсти, а за вбивство або образу передбачав грошові кари.

День юриста України - професійне свято всіх, хто пов’язаний із захистом прав і свобод громадян України. Сьогодні роль юриста в правовій державі неоціненна. Ця професія важлива для утвердження демократичних цінностей в суспільстві, принципу верховенства права, для захисту інтересів кожної людини та підвищення загального рівня правової свідомості в країні.

На сьогоднішній день юристи працюють абсолютно у всіх сферах діяльності людини. Вони захищають права усіх верств населення. День юриста України відзначають в кожній державній структурі, комерційних установах - скрізь, де працюють юристи.

Професійну діяльність юристів України регламентує ціла низка законів, головний серед них - Конституція України. Саме вона закріплює усі права громадянина України та описує їх обов’язки перед суспільством.

Запрошуємо користувачів бібліотечно -інформаційного центру коледжу переглянути книжкову виставку «Українська правнича традиція».

У День юриста вітаємо всіх викладачів і здобувачів освіти юридичного відділення з професійним святом, бажаємо вам наснаги, витримки і зважених рішень, а вашим родинам – миру та благополуччя.

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

                                                 Джерело  : http://obljustif.gov.ua/doluna/58460-2/

                                                               https://uk.wikipedia.org/wiki/День_юриста