Олекса Коронатович Стефанович. До 120-річчя від дня народження

Бібліотечно-інформаційний центр

05 жовтня 2019

Олекса Коронатович Стефанович

(5 жовтня 1899, Милятин Рівненської області — †4 січня 1970, Баффало)

Український поет, літературний критик, наш земляк Олекса Стефанович належить до когорти несправедливо забутих, замовчуваних у свій час митців. Родом з с. Милятина на Рівненщині; з 1922 на еміграції в Празі, де відвідував Карлів університет, від 1944 жив у Німеччині, від 1949 у США.

Поезією офіри і посвяти називають творчість Олекси Стефановича, який належить до величних поетів Празької літературної школи. Основною рисою мистецького світогляду його поезії є ідея утвердження української незалежної державності. Олекса Стефанович, філософ за своєю мистецькою натурою, заглиблюється думкою і почуттям у внутрішній сенс ідеї державності, звертається до перших її витоків і проектує їх на сучасну добу. Так, через усю двадцятирічну творчість поета проходить образ язичницького бога Перуна, що є символом ідеї української державності, утвердженням її безсмертності і всепереможності. Перун грізно вступає в нелегку боротьбу на захист своєї волі та честі, не схиляючись перед ворогом, перед тим, хто намагається знищити і принизити його:

Реве та стогне Дніпр у млі,

Земля здригається, як в трясцях…

І шепчуть злякано в селі:

"O, він ніколи їм не дасться..."

("Сон Перуна", Прага, 1924).

Сила цієї ідеї дає наснагу поетові, підносить його творчість до високоартистичних здобутків нашої літератури. Попри те, що Стефанович жив і писав на еміграції, Україна залишається центральним образом його творчості

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

Джерела: http://www.angelfire.com/tn/tysovska/stephanos.html

https://uk.wikipedia.org/wiki