Міжнародний День Миру

Бібліотечно-інформаційний центр

21 вересня 2019

21 вересня в усьому світі відзначають міжнародний День Миру.

З 1981 року за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН 21 вересня стало днем всесвітньої відмови від насильства та вогню.

В Україні День миру відзначають з 2002 року, згідно з Указом Президента України від 5 лютого 2002 року. Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба на сході країни. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя, сьогодні відчула кожна українська родина.

Сьогодні ООН закликає всі країни світу зупинити військові дії та припинити проливати кров. Цей день для того, аби спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру, обміну інформацією та практичним досвідом його досягнення. У 2016 році тема Міжнародного дня миру звучить так: «Цілі в царині сталого розвитку: складові елементі миру». 17 цілей в сфері сталого розвитку були одноголосно затверджені 193 державами-членами Організації Об’єднаних Націй на саміті глав держав у Нью-Йорку, у вересні минулого року. Новий порядок денний на період до 2030 року закликає світ протягом наступних 15 років досягти поставленої мети – викорінити злидні, захистити планету та забезпечити загальне процвітання.

До 2001 року цей день святкували кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. В резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має відбуватися щороку 21 вересня. Щорічно 21 вересня в ООН проводяться святкові заходи, які традиційно включають в себе Ходу миру. Невід'ємною частиною урочистостей є відлуння «Дзвону миру» та хвилина мовчання в пам'ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу, на ньому є напис: «Нехай буде мир в усьому світі». Активними учасниками святкової церемонії є жінки – лауреати Нобелівської премії миру та посланці миру Організації Об’єднаних Націй.

Мир на землі

Мир на землі — це затишок і тиша,

Це сміх дитячий і душі політ,

Коли поет чарівні вірші пише

Про незвичайний, дивовижний світ.

 

Мир на землі — це росяні світанки,

Краса і творчість, пісня у гаях.

Мир на землі — це вечори і ранки

Із радістю і щастям у серцях.

 

Мир на землі — це дім і мама, й тато,

Й любові стільки — просто через край!

Це та земля, де щастя є багато

І в кожній хаті — хліба коровай.

 

Це та земля, де сміх і пісня лине,

А діти йдуть до школи знов і знов.

Й ніколи у боях ніхто не гине,

Бо там господар — щастя і любов.

Надія Красоткіна

Марина Денисюк, бібліотекар

 

У повідомленні використані матеріали з сайтів:

https://krasotkina.com/вірші/Мир%20на%20землі.html

https://mtot.gov.ua/21-veresnya-v-usomu-sviti-vidznachayut-mizhnarodnyj-den-myru

http://www.osvitportal.lviv.ua/novyny?id=118681_hay_goluby_myru_na_zemlyu_ziydut_foto_