ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з програмування

Відділення програмування

14 вересня 2019

14 вересня 2019 року, ВСП «РК НУБіП України» взяв участь у другому турі Всеукраїнської олімпіади з програмування: ¼ фінал АСМ ІСРС сезону 2019/2020, у якій взяли участь 310 команд з усієї України. Учасники мали 5 годин на те, щоб розв’язати 12 задач.

Команда, до складу якої входили: Трофимчук Сергій, Терещеня Віталій та Семенюк Владислав, а також супроводжуючий викладач: Бабич Сергій, відвідали місто Львів 13-14 вересня:

В перший день олімпіади, команда познайомилась із організаторами цього заходу та пройшла реєстрацію в середовищі проведення олімпіади. Командам було роздано тестові завдання, що змогли налаштувати команду на відповідний настрій – вказали які саме навички потрібно мати наступного дня.

Команда РК НУБіП єдина, хто представляв місто Рівне та Рівненську область. На відміну від Рівненщини, деякі окремі заклади привезли із собою по 3, а то й по 5 команд.

Олімпіада почалась зранку суботи, 14 вересня о 9 годині. Було дано десять задач досить високої математичної та алгоритмічної складності. По результатам 5тигодинного змагання – перші два призових місця було забрано західним регіоном, що може однозначно вказати про домінування західного регіону в напрямку програмування, особливо якщо це підтверджується ще й великою кількістю компаній, що мають свої представництва в даному регіоні. Команда переможець: UzhNU_KSUV змогла розв’язати 10 завдань із мінімальним пенальті (кількість спроб застосувати код).

Якщо розглянути дані завдання, як з тестового туру так й з самої олімпіади, можна зробити висновок, що переважна складність завдань полягає у високих вимогах щодо навичок з математики та алгоритмів. Студентам дають завдання абстраговані в історії, що б продемонструвати якусь складну окрему життєву ситуацію, що добре «оздоблена» розрахунками університетської складності (2-4 курс).

В цілях подальшого успіху та розвитку команди з програмування РК НУБіП, рекомендується, на підставі отриманого досвіду, поглибити знання з  математики та алгоритмів, хоча б для команд, які будуть готуватись до подальшої участі в даному напрямку олімпіад.

Сергій Бабич, викладач програмування та інформаційних дисциплін

У ці ж дні проходив ІI етап Всеукраїнської олімпіади з програмування (ACM/ACPC) на факультеті інформаційних технологій  НУБіП України вп’яте для кращих програмістів Північного регіону України.

https://nubip.edu.ua/node/63813

До участі в олімпіаді долучилися наші випускники, тепер вже студенти факультету інформаційних технологій  НУБіП України Лазарчук Віктор, Сорочук Роман, Красовський Вадим.